ΥΓΕΙΑ

Long Cold: Τι είναι, Πώς θα καταλάβετε αν το έχετε

Αν ξεπεράσατε μια λοίμωξη αλλά ακόμα νιώθετε εξαντλημένοι, τότε μπορεί να πρόκειται για μακροχρόνιο κρυολόγημα (long cold), σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το long covid, όπου τα συμπτώματα παραμένουν μετά την υποχώρηση μιας λοίμωξης από Covid-19, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να συνεχίζουν να επηρεάζουν ανθρώπους που θεωρούν ότι έχουν ξεπεράσει το κρυολόγημα που είχαν.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό EClinicalMedicine του «The Lancet», διαπίστωσε ότι κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι βιώνουν μακρόχρονα συμπτώματα κρυολογήματος (long cold) έπειτα από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική όχι μόνο γιατί επαναλαμβάνει τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο COVID-19 (μακροπρόθεσμα), αλλά γιατί τονίζει ότι άνθρωποι με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να αναρρώσουν από ένα οξύ επεισόδιο», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Giulia Vivaldi, στατιστικολόγος και επιδημιολόγος στη μελέτη Covidence UK από το Queen Mary University του Λονδίνου.

Σύμφωνα με μελέτη του 2022, το 1,3% των παιδιών και το 6,9% των ενηλίκων ανέφεραν ότι είχαν Long Covid, τον οποίο οι συγκεκριμένοι ερευνητές όρισαν ως την ύπαρξη συμπτωμάτων που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη.

Στο πλαίσιο της τελευταίας επιστημονικής εργασίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EClinicalMedicine του The Lancet, διενεργήθηκε έρευνα σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, ρωτώντας τους να αναφέρουν εάν είχαν κάποιο από τα 16 συμπτώματα που έχουν καταγραφεί στο Long Covid, είπε η Vivaldi. Οι ερευνητές τους ρώτησαν επίσης εάν είχαν μολυνθεί από Covid-19, από άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού ή τίποτα από τα δύο.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με Covid-19 και εκείνοι που είχαν άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καμία από τις δύο λοιμώξεις από τον Μάιο του 2020.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιελάμβαναν κόπωση, ζάλη, δύσπνοια, δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, στομαχικά προβλήματα, βήχα και διαταραχές ύπνου, ανέφερε η μελέτη.

Η έρευνα έλαβε υπόψη και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρέασαν αυτά τα συμπτώματα, δήλωσε η Vivaldi.

Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να πούνε πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει ένα Long Cold σε σύγκριση με το Long Covid, αλλά ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία των συνδρόμων μετά από μια λοίμωξη, αναφέρει η μελέτη.

Τόσο o SARS-CoV-2 όσο και οι άλλες οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις (ARI) σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων για περισσότερες από 4 εβδομάδες μετά την οξεία μόλυνση. Η έρευνα για τα μετα-οξέα επακόλουθα των αναπνευστικών λοιμώξεων θα πρέπει να επεκταθεί από τον SARS-CoV-2 για να συμπεριλάβει άλλα παθογόνα, αναφέρεται στην έρευνα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact