ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MarketWatch: Η ανάπτυξη της Ελλάδας έκανε τη Γερμανία να ντρέπεται

Τα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη της Ελλάδας, έκαναν τον Αντώνη Σαμαρά να βγάλει πανηγυρικό διάγγελμα, αλλά και ξένα ΜΜΕ να παραληρούν. Η αμερικανική ιστοσελίδα MarketWatch, σε ένα αποθεωτικό άρθρο της, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έκανε την Γερμανία να νιώσει ντροπή.

Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να ξεφύγει η Ελλάδα από την ύφεση, αλλά, όταν τελικά τα κατάφερε, το έκανε με στυλ αναφέρει η MarketWatch που σημειώνει ότι η χώρα μας πέτυχε 0.7% ανάπτυξη στο τελευταίο τετράμηνο του έτους. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση όλων των χωρών της ευρωζώνης, ξεπερνώντας ακόμη και την υπερδύναμη της Γερμανίας η οποία, στην πραγματικότητα, μόλις που απέφυγε την ύφεση. «Ψυχολογικά είναι ένα σημαντικό γεγονός και οι αισιόδοκοι το βλέπουν ως ένα σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία και πως τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» λέει ο διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy στην αμερικανική ιστοσελίδα και προσθέτει: «Η κυβέρνηση μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να δείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις πέτυχαν ώστε να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με την MarketWatch ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ο μόνος που πιθανόν χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της Eurostat, ως απόδειξη ότι η οικονομική «δίαιτα» της χώρας στέφθηκε με επιτυχία.
«Η Γερμανία, υπέρμαχος των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας, είναι επίσης πιθανό να υποστηρίξει ότι οι ελληνικές προσπάθειες δεν ήταν μάταιες», τονίζει η ιστοσελίδα.
Πάντως, σύμφωνα με το MarketWatch, αυτό κάνει ακόμη λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποστηρίξει οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας δημοσιονομική τόνωση.
Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, δύο προγράμματα διάσωσης και την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος: Η ανεργία είναι κολλημένη στο 25% και τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των νέων είναι σε ακόμη χειρότερο επίπεδο, την ώρα που το δημόσιο χρέος παραμένει ένα μείζον πρόβλημα».

Εξο ου και – όπως αναφέρει η ιστοσελίδα – οι επενδυτές στις αγορές δεν πανηγύρισαν ιδιαίτερα με την έκδοση ελληνικών ομολόγων. «Εχει ακόμη πολύ δρόμο η Ελλάδα μέχρι να επιστρέψει τα προ κρίσης επίπεδα» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact