ΚΟΣΜΟΣ

Μαθήματα ψυχραιμίας από τον καπετάνιο που εγκατέλειψε το Costa Concordia


Άφησε τα πλοία και έπιασε τις πανεπιστημιακές έδρες ο πλοίαρχος του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου, Φραντσέσκο Σκετίνο

 

Εγκατέλειψε επιβάτες και πλήρωμα και επιβιβάστηκε στη σωστική λέμβο καταφέρνοντας να διασωθεί, ενώ πίσω του εκατοντάδες ανθρώπων αγωνίζονταν για να κρατηθούν στη ζωή….

Ο λόγος για τον πλοίαρχο Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο όταν το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia που κυβερνούσε προσάραξε έξω από το νησί Τζίλιο το 2012 παρασύροντας στο θάνατο 32 ανθρώπους.

Ενώ η δίκη για ανθρωποκτονία εκκρεμεί, ο Σκετίνο δείχνει να μην πτοείται και συνεχίζει τη ζωή του είτε ποζάροντας στο φωτογραφικό φακό ενώ διασκεδάζει σε κοσμικά πάρτι, είτε παραδίδοντας μαθήματα…. ψυχραιμίας σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας.

Ο πρώην πλοίαρχος, λοιπόν, δε δίστασε στιγμή όταν του προτάθηκε να διδάξει φοιτητές του Πανεπιστήμιου Λα Σαπιέντζα της Ρώμης πώς να διατηρούν την ψυχραιμία τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για το Μάστερ των Επιστημών Εγκληματολογίας του τμήματος Ιατρικής του ιταλικού πανεπιστημίου, ο Σκετίνο έδωσε τη δική του οπτική για την ναυτική τραγωδία και μοιράστηκε με τους φοιτητές τις εμπειρίες του όσα χρόνια εργαζόταν ως καπετάνιος, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων πανικού και κρίσης.

«Γνωρίζω πώς πρέπει να συμπεριφερθεί κανείς μπροστά σε καταστάσεις κρίσης και πώς πρέπει να φερθεί όταν έχει να κάνει με πλήρωμα διαφορετικών εθνικοτήτων», δήλωσε ο Σκετίνο, ενώ πρόσθεσε πως κάποιοι συγκρίνουν το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου με τις επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους.

Σαν να μην έφτανε η κωμικοτραγική παρουσία του, το Πανεπιστήμιο του παρέδωσε και ειδικό δίπλωμα για την εμφάνισή του στο σεμινάριο.

Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Στεφάνια Τζανίνι, δήλωσε: «Βρίσκω ότι η παρουσία του Σκετίνο στο μάθημα που οργανώθηκε από καθηγητή του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντζα της Ρώμης, είναι ένα ανησυχητικό γεγονός».

Την ίδια στιγμή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Λουίτζι Φράτι, επέρριψε ευθύνες στον καθηγητή του τμήματος που οργάνωσε την ομιλία του Σκετίνο, επισημαίνοντας πως η ακαδημαϊκή ελευθερία δε μπορεί να είναι συνώνυμο ανευθυνότητας και τονίζοντας ότι παίρνει αποστάσεις από το περιστατικό.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact