ΥΓΕΙΑ

Με ποιον τρόπο το άμυλο "αντιστρέφει" τις επιδράσεις του καρκίνου

Το να συνοδεύετε το κρέας που καταναλώνετε με μερικές πατάτες και λαχανικά μπορεί να είναι τελικά ένας τρόπος να μειώσετε τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι γνωστό ότι -εκτός των άλλων- οφείλεται και στην υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Flanders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, ανακάλυψαν ότι το “ανθεκτικό άμυλο” που εντοπίζεται σε ρίζες λαχανικών, στα δημητριακά και στα όσπρια, μπορεί να αντιστρέψει μερικές από τις βλαβερές επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 23 υγιών ανθρώπων, στους οποίους δόθηκε με τυχαία επιλογή είτε ένα πρόγραμμα διατροφής που προέβλεπε την κατανάλωση 300 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την ημέρα για περίοδο ενός μηνός, είτε ένα άλλο πρόγραμμα που εκτός από αυτά τα 300 γρ κόκκινου κρέατος περιείχε και 40 γραμμάρια “ανθεκτικού αμύλου” ημερησίως (από ρίζες λαχανικών, δημητριακά και όσπρια). Μετά από τον μήνα αυτό, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν πρόγραμμα διατροφής, ώστε στο τέλος της έρευνας, όλοι να έχουν ακολουθήσει το κάθε ένα πρόγραμμα για έναν μήνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το πρόγραμμα διατροφής, που ήταν “βαρύ” στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, άλλαξε τα επίπεδα ενός τύπου γενετικού υλικού, το οποίο ονομάζεται “microRNA”, στον ιστό του ορθού. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εντόπισαν αύξηση σε ορισμένους τύπους microRNA που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, με την προσθήκη του “ανθεκτικού αμύλου” στην διατροφή τους, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση/περιορισμό αυτής της αύξησης στο microRNA, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Cancer Prevention Research.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Karen Humphreys, υποστηρίζει ότι το κόκκινο κρέας και το ανθεκτικό άμυλο έχουν αντίθετες επιδράσεις στην συγκέντρωση των microRNA τα οποία αυξάνονται στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου είναι ένα μέσο μείωσης του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος συνδέεται με μια διατροφή υψηλής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται στα κύτταρα που συνθέτουν το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και του ορθού. Συχνά ο συγκεκριμένος καρκίνος αρχίζει ως πολύποδας, αλλά στην συνέχεια εξελίσσεται σε καρκινικό όγκο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι μεταξύ των βασικότερων παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ όσοι καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες έχουν μειωμένο κίνδυνο του συγκεκριμένου καρκίνου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact