ΥΓΕΙΑ

Με ποιον τρόπο το άμυλο "αντιστρέφει" τις επιδράσεις του καρκίνου

Το να συνοδεύετε το κρέας που καταναλώνετε με μερικές πατάτες και λαχανικά μπορεί να είναι τελικά ένας τρόπος να μειώσετε τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι γνωστό ότι -εκτός των άλλων- οφείλεται και στην υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Flanders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, ανακάλυψαν ότι το “ανθεκτικό άμυλο” που εντοπίζεται σε ρίζες λαχανικών, στα δημητριακά και στα όσπρια, μπορεί να αντιστρέψει μερικές από τις βλαβερές επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 23 υγιών ανθρώπων, στους οποίους δόθηκε με τυχαία επιλογή είτε ένα πρόγραμμα διατροφής που προέβλεπε την κατανάλωση 300 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την ημέρα για περίοδο ενός μηνός, είτε ένα άλλο πρόγραμμα που εκτός από αυτά τα 300 γρ κόκκινου κρέατος περιείχε και 40 γραμμάρια “ανθεκτικού αμύλου” ημερησίως (από ρίζες λαχανικών, δημητριακά και όσπρια). Μετά από τον μήνα αυτό, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν πρόγραμμα διατροφής, ώστε στο τέλος της έρευνας, όλοι να έχουν ακολουθήσει το κάθε ένα πρόγραμμα για έναν μήνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το πρόγραμμα διατροφής, που ήταν “βαρύ” στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, άλλαξε τα επίπεδα ενός τύπου γενετικού υλικού, το οποίο ονομάζεται “microRNA”, στον ιστό του ορθού. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εντόπισαν αύξηση σε ορισμένους τύπους microRNA που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, με την προσθήκη του “ανθεκτικού αμύλου” στην διατροφή τους, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση/περιορισμό αυτής της αύξησης στο microRNA, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Cancer Prevention Research.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Karen Humphreys, υποστηρίζει ότι το κόκκινο κρέας και το ανθεκτικό άμυλο έχουν αντίθετες επιδράσεις στην συγκέντρωση των microRNA τα οποία αυξάνονται στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου είναι ένα μέσο μείωσης του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος συνδέεται με μια διατροφή υψηλής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται στα κύτταρα που συνθέτουν το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και του ορθού. Συχνά ο συγκεκριμένος καρκίνος αρχίζει ως πολύποδας, αλλά στην συνέχεια εξελίσσεται σε καρκινικό όγκο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι μεταξύ των βασικότερων παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ όσοι καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες έχουν μειωμένο κίνδυνο του συγκεκριμένου καρκίνου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact