ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το δάκτυλο στο… ποντίκι οι επιχειρήσεις: Πάνω από 100 δήλωσαν συμμετοχή στο νέο σύστημα ΦΠΑ μόλις άνοιξε το TAXIS

Με το δάκτυλο στο… ποντίκι, φαίνεται ότι περίμεναν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS για το νέο σύστημα ΦΠΑ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εκατό επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση ένταξης, αμέσως μόλις άνοιξε η ειδική εφαρμογή, κάτι που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δείχνει ότι η νέα διαδικασία θα έχει ανταπόκριση μεταξύ των μικρομεσαίων, που αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους.

Το νέο σύστημα βασίζεται στη λογική ότι όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ενταχθούν σε αυτό, πρώτα θα εισπράττουν τα τιμολόγια και μετά θα οφείλουν να αποδίδουν στο Δημόσιο τον αναλογούντα ΦΠΑ. Οι αιτήσεις υπαγωγής μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως τις 20 Οκτωβρίου με αναδρομική ισχύ από την 1η του μήνα και δικαίωμα ένταξης στο σύστημα έχουν επί του παρόντος οι επιτηδευματίες με τζίρο έως 500.000 ευρώ.

Ήδη, η Αθήνα έχει υποβάλει αίτημα στη Κομισιόν, προκειμένου να ανέβει το όριο του τζίρου έως τα 2 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η Αχίλλειος πτέρνα του συστήματος είναι ότι εφόσον η είσπραξη του τιμολογίου γίνεται με επιταγή, το υπουργείο Οικονομικών ζητά την άμεση απόδοση του φόρου, αφού θεωρεί ότι η συναλλαγή ολοκληρώνεται με τη λήψη της επιταγής και όχι στον πραγματικό χρόνο πληρωμής της, που συνήθως είναι πολλούς μήνες αργότερα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατ’ αρχήν τον ίδιο του τον εαυτό για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι ο χρόνος αναμονής στις εφορίες για επιστροφές ΦΠΑ φτάνει έως και τις 889 ημέρες. Σε εκκρεμότητα είναι 4.767 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 3.020 βρίσκονται σε αναμονή πάνω από 90 ημέρες, ενώ οι επιστροφές που αντιστοιχούν σε αυτές τις αιτήσεις ανέρχονται σε 702 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 454 εκατ. ευρώ αφορούν στις αιτήσεις με αναμονή άνω των 90 ημερών!

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact