ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ για τα διατηρητέα προτείνει το ΥΠΕΚΑ

Τη διατήρηση και επέκταση ευνοϊκότερων φορολογικών μέτρων για όλα τα διατηρητέα κτίρια ζήτησε το ΥΠΕΚΑ από το υπουργείο Οικονομικών. Το βασικό επιχείρημα για αυτό είναι το όφελος της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η προστασία των πολιτών.

Στην επιστολή του Γιάννη Μανιάτη προς τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο υπουργός ΠΕΚΑ ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία των περισσοτέρων από 10.000 διατηρητέων κτιρίων σε όλα τη χώρα, αναφορικά με την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ.

Οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί στα συγκεκριμένα κτίσματα πολλαπλασιάζουν το κόστος διατήρησης, συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισής τους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών κτιρίων, επισημαίνει ο κ. Μανιάτης. Ακόμη σημειώνει ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση, που αφορά την προστασία και τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, έχει μετακυλιστεί εξ’ ολοκλήρου προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Συνέπεια αυτού είναι να έχουν εγκαταλειφθεί πολλά διατηρητέα κτίρια, αποτελώντας απειλή για την ασφάλεια των πολιτών, καθώς κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Ο υπουργός πάντως στην επιστολή του τονίζει ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν εκείνους τους ιδιοκτήτες που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν πρέπει να αφορούν σε ιδιοκτήτες υψηλού εισοδήματος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact