ΥΓΕΙΑ

Μετά το εμβόλιο: Ποιοι δεν έχουν παρενέργειες και τι δείχνει αυτό για ανοσοποιητικό τους

Η κλασική συζήτηση τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε παρέες ανθρώπων έχει φυσικά να κάνουν με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και η ερώτηση για τυχόν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό είναι αυτό που στο twitter θα ονομάζαμε trend.

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει αν και ποια συμπτώματα προκάλεσε στους οικείους του ο εμβολιασμός.

Ως γνωστόν τα πιο κοινά μετά τη λήψη του εμβολίου είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η κόπωση. Ένα μικρό μέρος αυτών γνωρίζει όμως τι είναι αυτό που τα προκαλεί και για ποιο λόγο διαφέρουν σε εμφάνιση ή ένταση ανάλογα με το άτομο.

Οι όποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες προκύπτουν από τη φυσιολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του εμβολίου. Όσο φυσιολογικό είναι να εμφανίσει ένα άτομο τέτοιες, άλλο τόσο είναι να μην εμφανίσει. Εξαρτάται καθαρά από τον οργανισμό του και την αντίδραση του ανοσοποιητικού του μετά τη λήψη του εμβολίου.

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο υποσυστήματα. Το πρώτο αρχίζει να λειτουργεί μόλις το σώμα εντοπίσει έναν ξένο εισβολέα. Στην προκειμένη περίπτωση αυτός είναι o αδενοϊός ή το MRNA. Μετά την έγχυση, τα λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στο σημείο και προκαλούν φλεγμονή.

Αυτή είναι η αιτία για τις προαναφερόμενες παρενέργειες. Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Σε κάποιους ανθρώπους – ιδιαίτερα στους νεότερους, που αναφέρουν παρενέργειες πιο συχνά από τους ηλικιωμένους – η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται αμέσως Επιπλέον, κάποια εμβόλια προκαλούν περισσότερες παρενέργειες απ’ ότι άλλα.

Εξυπακούεται ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνιση ή όχι συμπτωμάτων. Με τη λήψη του, ξεκινά η ενεργοποίηση του δεύτερου υποσυστήματος του ανοσοποιητικού, που παράγει αντισώματα και παρέχει την πραγματική προστασία από τον Sars-CoV-2.

Υπάρχουν βέβαια και παρενέργειες που είναι πραγματικά ανεπιθύμητες και καθόλου συνηθισμένες, όπως οι θρομβώσεις και η μυοκαρδίτιδα, για την οποία παραμένει σε εξέλιξη η έρευνα περί πιθανής συσχέτισης της με τα εμβόλια mRNA.

Ωστόσο, μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο και εντατική παρακολούθηση από πλευράς επιστημόνων, έχουν αναφερθεί λίγα σοβαρά περιστατικά.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως της καρδιακής φλεγμονής, ελάχιστοι είναι οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι περισσότεροι ανέρρωσαν πλήρως από τα συμπτώματα που εμφάνισαν.

Σε ότι αφορά τις θρομβώσεις, ορισμένες χώρες έχουν αποφασίσει να χορηγούν τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson & Johnson μόνο σε ηλικιωμένους.

Τελευταία είναι η Ιταλία, που μετά το θάνατο μίας 18χρονης θα χορηγεί το εμβόλιο της Astrazeneca μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Η πεποίθηση των ρυθμιστικών άρχων πάντως, που επιμένουν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, δεν αλλάζει.

Περιστασιακά έχουν αναφερθεί και περιστατικά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Γι’ αυτό, μετά τη χορήγηση οποιουδήποτε εμβολίου, κάθε πολίτης καλείται να μείνει στο εμβολιαστικό κέντρο για περίπου 15 λεπτά, για να διασφαλιστεί ότι ενδεχόμενη αντίδραση θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

28χρονος σκότωσε, τεμάχισε και έφαγε την μητέρα του

Φρίκη προκαλεί η είδηση ενός 28χρονου ο οποίος…

Τι είπες ότι πετύχατε, Αλέξη;

Δεν μένουν μόνο τα γραπτά, αλλά και βίντεο…

Εμβόλια Pfizer – Moderna: Τα 3 σοβαρά συμπτώματα σε νέους μετά τη δεύτερη δόση

Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια έναντι…

Η απίστευτη κίνηση του Ερντογάν μόλις είδε τον Τζο Μπάιντεν

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε τον Τζο Μπάιντεν…

Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι από 1 Ιουλίου

Πιθανό το σενάριο να αφήσουν στην άκρη τη…

Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα της Τουρκίας με σχέδια εισβολής σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία

Απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού που περιλαμβάνουν στρατιωτικές…

Κρίστιαν Έρικσεν: Ο άνθρωπος που του έσωσε τη ζωή έδειξε τι σημαίνει αρχηγός

Όλος ο πλανήτης σοκαρίστηκε με την κατάρρευση του…

Παρέα με αλλοδαπούς ο Τσίπρας στην πορεία κατά του εργασιακού ν/σ

Το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της…

Αυτές τις εικόνες στην απεργία τις πρόσεξε κανείς;

Μαζί με την μάζα των αριστερόστροφων διαδηλωτών, έχουν…
contact