ΥΓΕΙΑ

Μία ώρα άσκηση για όσους κάθονται πολλές ώρες

Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η γυμναστική στη ζωή μας. Ωστόσο, για την υγεία της καρδιάς δεν είναι σημαντικό μόνο το να ασκείται και πόσο ασκείται κανείς, αλλά και το πόσο χρόνο περνά… καθισμένος σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το καθισιό κάνει πολύ μεγάλο κακό στην υγεία του οργανισμού, αλλά όπως αναφέρει μια έρευνα γύρω από την υγεία της καρδιάς που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, δε χρειάζεται τεράστιος κόπος για να αντισταθμιστούν οι βλαβερές συνέπειες του καθίσματος.

Καθώς η άσκηση έχει πιο ισχυρή επίδραση στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, απ’ ό,τι τη βλάπτει το καθισιό, μία ώρα γυμναστικής την ημέρα θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός 6ωρου ή ακόμη και 7ωρου καθισιού την ημέρα.

Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον ο Dr. Jarett Berry από το UT Southwestern Medical Center, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Time.

Ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα συνέλεξαν δεδομένα από την έκθεση National Health and Nutrition Examination Survey, που αποτελεί μια σειρά από μελέτες για την υγεία που διεξάγει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι 2.223 συμμετέχοντες ηλικίας από 12 έως 49 ετών φόρεσαν επιταχυνσιόμετρα επί επτά ημέρες (εκτός από όταν έκαναν ντουζ ή κολυμπούσαν), προκειμένου οι ερευνητές να μετρήσουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και καθιστικής συμπεριφοράς τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το συνολικό χρόνο σωματικής άσκησης του καθενός, το καθισιό συνδεόταν με μειωμένη κατάσταση υγείας της καρδιάς.

Οι ερευνητές βρήκαν όμως ακόμη, ότι οι άντρες και οι γυναίκες που περνούσαν λιγότερο χρόνο καθήμενοι εμφάνιζαν καλύτερα επίπεδα fitness, συγκριτικά με εκείνους που περνούσαν περισσότερο χρόνο ξαπλωμένοι σε έναν καναπέ.

Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ανησυχούν για την υγεία τους ίσως δε θα πρέπει να εστιάζουν τόσο στο να γυμνάζονται ακόμη περισσότερο, αλλά στο να… κάθονται όσο γίνεται λιγότερο.

«Φαίνεται ότι αυτά που κάνουμε όταν δεν γυμναζόμαστε σχετίζονται περισσότερο με την υγεία του οργανισμού μας. Όταν καταλάβουμε αυτό μπορούμε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και να βελτιώσουμε την υγεία μας, χωρίς να χρειάζεται να το ρίχνουμε με τις ώρες στο γυμναστήριο» είπε ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τον Dr Berry οποιοσδήποτε τρόπος άσκησης, από το περπάτημα μέχρι το ανέβασμα στις σκάλες, ή η κίνηση των ποδιών για όσους πρέπει αναγκαστικά να κάθονται αποτελούν σημαντικές προσθήκες στην αλλαγή του τρόπου ζωής, που μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία μας.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact