ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μικρό όφελος, μεγάλη αναστάτωση» από τον ΦΠΑ στα νησιά

Οι διαπιστώσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Πολύ μικρό σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του είναι το όφελος στα έσοδα από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, διαπιστώνει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Η έκθεση προτείνει τη διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων. Εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ στα ταμεία του κράτους.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της η κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, θα αποφέρει έσοδα που δεν θα υπερβούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται πολύ μικρό από τους συντάκτες της έκθεσης. Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους επικαλείται και άλλες εκτιμήσεις, όπως αυτή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών το 2013 που υπολόγιζε ότι το σύνολο των εσόδων από το μέτρο αυτό είναι μόλις στα 69 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η καλύτερη υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ μέσω της καταπολέμησης της παραοικονομίας, της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής, καθώς και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα των μειωμένων εσόδων από την επιβολή του ΦΠΑ και, συνεπώς, των μειωμένων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα είναι διαχρονικά ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα ανάμεσα στο ΦΠΑ που μπορεί να εισπράξει και αυτόν που εισπράττει το οποίο για την περίοδο 2000-2011 υπολογίζεται σε 30%.

Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ως αξιόπιστα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής. Ωστόσο, όπως εκτιμάται στην έκθεση, το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ σε περίπτωση διευρυμένης χρήσης του πλαστικού χρήματος, η εθνική οικονομία να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν επίσης 1-1,5 δισ. ευρώ μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν μια σειρά από μέτρα για τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως αντικίνητρα συνεχούς ανάληψης μετρητών με ταυτόχρονα κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικής τραπεζικής, υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών PΟs, υποχρεωτική χρήση καρτών σε συναλλαγές για ποσά πάνω από ένα όριο, ηλεκτρονική διασύνδεση του TAXIS με τις ταμειακές μηχανές.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact