ΥΓΕΙΑ

Μην «κρατιέστε» όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού

Όλοι έχουμε «κρατηθεί», επειδή είναι καλύτερα να πάμε στο σπίτι παρά να επισκεφτούμε την τουαλέτα του καταστήματος, που ψωνίζουμε ή του εστιατορίου που πίνουμε καφέ.

Σύμφωνα όμως με έρευνα της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Applied and Enviromental Microbiology οι τουαλέτες εκτός σπιτιού, δεν είναι ούτε περισσότερο καθαρές, αλλά ούτε και περισσότερο βρώμικες ή ανθυγιεινές – με την έννοια ότι αποτελούν εστία παθογόνων μικροβίων – από εκείνη του σπιτιού μας. «Ένα βασικό κριτήριο για το τι είναι υγιεινό ή ανθυγιεινό είναι η παρουσία σε σχετική αφθονία παθογόνων μικροοργανισμών», εξηγεί ο Jack A. Gilbert εκ των συγγραφέων της έρευνας, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και επισημαίνει ότι μπορεί μεν στις μετρήσεις τους να εντόπισαν ορισμένα ανθεκτικά μικρόβια όπως το MRSA, αλλά το φαινόμενο αυτό ήταν σπάνιο. «Επομένως τα W.C. δεν είναι απαραιτήτως ανθυγιεινά, αλλά και η κατηγοροποιήσή τους ως υγιεινά δεν θα ήταν και τόσο ακριβής», σύμφωνα με τον Gilbert.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από τα πατώματα, τα καθίσματα της λεκάνης και τις σαπουνοθήκες πριν και μετά την απολύμανση των χώρων. Πριν την απολύμανση των χώρων κυριαρχούσαν στον χώρο μικρόβια προερχόμενα από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς και κοινότητες μικροβίων που είχαν υποστεί αποστείρωση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιφάνειες μια ώρα μετά την απολύμανση και μετά καθημερινά, επί οχτώ εβδομάδες. «Υποθέσαμε ότι τα εντερικά βακτήρια δεν θα επιβίωναν επί μακρόν εξαιτίας του νερού που τα παρασέρνει, καθώς και ότι τα μικρόβια του δέρματος θα κυριαρχούσαν, και αυτό ακριβώς διαπιστώσαμε ότι συνέβη» εξηγεί ο Jack A. Gilbert.

Αρχικά δηλαδή, η κοινότητα των μικροβίων που εντοπίζεται στις επιφάνειες που ελέγχθηκαν προέρχεται από το έντερο – κυρίως στις ανδρικές τουαλέτες – και τον κόλπο – στις γυναικείες.

Τελικά, μέσα σε πέντε ώρες μετά την απολύμανση οι επιφάνειες κυριαρχούνται από μικρόβια του δέρματος και του εξωτερικού περιβάλλοντος, με ελάχιστα παθογόνα μικρόβια καθιστώντας το περιβάλλον σχεδόν παρόμοιο με εκείνο της τουαλέτας του σπιτιού.

Πηγή: Vita.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact