ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοιράζει χρήμα ο Τσίπρας σε σερβιτόρους, μπάρμαν, σεφ και διανομείς!

Μετά την γρήγορη εστίαση ήρθε η σειρά του κλάδου του επισιτισμού να δικαιωθεί αυξήσεις μισθών, που θα βελτιώσουν το εισόδημα των 270.000 εργαζομένων.

Στην διαιτητική απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, γίνεται δεκτό το αίτημα των εργαζομένων για αυξήσεις 1% επί των μισθών τους, ώστε οι μισθολογικές αποδοχές να φτάσουν στα επίπεδα των 662 ευρώ έως 950 ευρώ. Παράλληλα ορίζει την ισχύ της σύμβασης σε ένα έτος, δηλαδή από 21/2/2018 έως και 20/2/2019.

Η απόφαση για τις αυξήσεις μισθών

Η ίδια απόφαση δεν δικαιώνει τα αιτήματα των εργοδοτών για τροποποίηση του τρόπου αμοιβής των σερβιτόρων και καθιέρωση του εργόσημου έναντι του τεκμαρτού ημερομισθίου για την ασφάλισή τους, όπως και το αίτημα για 2μηνη «ευελιξία» στα ρεπό.

Πλέον τα κατώτατα όρια μηνιαίων μισθών ορίζονται σε 950,17 ευρώ για αρχιμάγειρα, 745,11 για μάγειρα Α, 690,77 για μάγειρα Β, 687,06 για μπουφετζή, 674,19 για λαντζιέρη και ψήστη, 750,39 για μπάρμαν κλπ. Ταυτόχρονα, οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολούμενων διανομέωνορίζονται σε 664,28 ευρώ.

Τόσα θα παίρνουν

Οι σερβιτόροι θα συνεχίζουν να αμείβονται με βάση ποσοστά υπηρεσίας 13%-16%, ενώ θα ασφαλίζονται με το τεκμαρτό ημερομίσθιο των 40,45 ευρώ και όχι με εργόσημο, το οποίο οδηγεί σε ασφάλιστρο 20 ευρώ για αμοιβή 100 ευρώ.

Δείτε εδώ αν κερδίσατε τα 1000€ της φορολοταρίας

Η σύμβαση προβλέπει επίσης επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, εποχικής απασχόλησης, τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, ενώ ενσωματώνει ρήτρες
επαναπρόσληψης εποχικώς απασχολούμενων. Σε κάθε περίπτωση οι μισθοί της κλαδικής είναι πολύ πιο πάνω από τα κατώτατα όρια των 586 ευρώ που κυριαρχούν στον επισιτισμό.

Η επίμαχη διαιτητική απόφαση δεσμεύει προς στιγμήν μόνο τις επιχειρήσεις μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που εμπλέκονται, δηλαδή εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις κέτερινγκ και κάθε είδους επισιτιστική επιχείρηση που είναι μέλος της ΠΟΕΣΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΟΕΖΕ και της Ομοσπονδίας Καφεπωλών Ελλάδας.

Οι εργοδότες έχουν περιθώριο 10 εργάσιμων ημερών να ασκήσουν έφεση με ανασταλτικό χαρακτήρα, προσφεύγοντας στην Πενταμελή Επιτροπή του ΟΜΕΔ. Διαφορετικά θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες διερεύνησης αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact