ΚΟΣΜΟΣ

Μουσείο στο Μανχάταν αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της KGB

Αυθεντικά αντικείμενα φωτίζουν τον μυστικό κόσμο της σοβιετικής, μυστικής αστυνομίας

Μετά από 30 χρόνια έρευνας και αναζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο ο Julius Urbaitis, κατάφερε να λειτουργήσει το άρτι αφιχθέν KGB Spy Museum στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Αφιερωμένο στην επιτροπή για την κρατική ασφάλεια της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τον ίδιο, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων αναφορικά με την KGB. Όπλα, όργανα επιτήρησης αλλά και η τεχνολογία της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας εκτίθενται στους χώρους του μουσείου, μυώντας τους επισκέπτες του στα… σκοτεινά άδυτα της KGΒ.

Μια πρώην αποθήκη επί της Δυτικής 14ης Λεωφόρου στο Μανχάταν, φιλοξενεί περίπου 3.500 εντυπωσιακά αντικείμενα: μίνι φωτογραφικές μηχανές, μια βούρτσα παπουτσιών με κρυφή κάμερα, ένα όπλο σε σχήμα κραγιόν, μια δηλητηριώδη ομπρέλα, ένας αποκωδικοποιητής Fialker (παρόμοιος με την Enigma που χρησιμοποιούσαν οι γερμανικές, ένοπλες δυνάμεις κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο) κατασκοπευτικά ραδιόφωνα, κοριούς και κάμερες προσαρμοσμένα σε κάθε λογής είδη καθημερινής χρήσης όπως καρφίτσες, πορτοφόλια, βαλίτσες κ.α.

Αφίσες προπαγάνδας και ψυχρές υπενθυμίσεις υπάρχουν παντού στο χώρο, αποδεικνύοντας ότι η KGB ήταν πολλά περισσότερο από μια απλή κρατική επιτροπή για την ασφάλεια της Σοβιετικής Ένωσης. Λειτουργώντας ως μέσο πολιτικής καταστολής, ήταν υπεύθυνη για αρκετά περιβόητα περιστατικά βίας από το 1954 μέχρι την κατάρρευση της χώρας το 1991.

Μάλιστα, στον εκθεσιακό χώρο υπάρχουν τέσσερις πόρτες φυλακής μέσα από τις οποίες πραγματοποιούνται προβολές βίντεο που παρουσιάζουν μια τυπική ημέρα στη φυλακή και τις ζοφερές τεχνικές ανάκρισης που εφάρμοζε η KGB στους κρατούμενούς της.

Η συλλογή του μουσείου οφείλεται στην έρευνα του Λιθουανού μελετητή και καθηγητή Julius Urbaitis, ο οποίος είχε πρωτολειτουργήσει ένα παρόμοιας φιλοσοφίας μουσείο ονόματι KGB Bunker στην πόλη Kaunas, στην κεντρική Λιθουανία. Σήμερα λειτουργεί το KGB Spy Museum στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου με τη βοήθεια της κόρης του Agne Urbaityte.

Σκοπός της λειτουργίας του μουσείου η παρουσίαση των επιχειρήσεων κατασκοπείας και μυστικών πληροφοριών της KGB μέσα από έναν εκπαιδευτικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Έτσι, το μουσείο αποσκοπεί στο να τονίσει τη σημασία της ανθρώπινης νοημοσύνης και, θέτοντας ένα πλαίσιο αναφοράς, να εκτιμήσει και να κατανοήσει το κοινό τον μεγάλο βαθμό με τον οποίο οι κατάσκοποι ανά τον κόσμο, έχουν επηρεάσει τα παγκόσμια γεγονότα. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι όλα αυτά κρύβουν από πίσω πολιτικές υποκινήσεις.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact