ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν Κι Μουν: Να τερματιστεί «ο αέναος κύκλος των δεινών» στη Γάζα


Κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον τριών σχολείων του ΟΗΕ στα οποία είχαν αναζητήσει καταφύγιο παλαιστίνιοι πρόσφυγες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε την Τετάρτη να τερματιστεί «ο αέναος κύκλος των δεινών» στη Λωρίδα της Γάζας, σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρέπει να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο: να χτίζουμε, να καταστρέφουμε και στη συνέχει να χτίζουμε και πάλι;», διερωτήθηκε. «Θα ανοικοδομήσουμε τη Γάζα, όμως αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία φορά, αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο Μπαν.

«Ο αέναος κύκλος των δεινών στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη όπως και στο Ισραήλ πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε μιλώντας σε μια ανεπίσημη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία συγκλήθηκε από τις αραβικές χώρες μέλη του οργανισμού για να συζητηθεί η κατάσταση στη Γάζα.

Ο Μπαν επανέλαβε ότι η εκεχειρία των 72 ωρών που είναι σε ισχύ θα πρέπει να οδηγήσει σε μια «μόνιμη εκεχειρία» και σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση «των υποκείμενων αιτιών» της σύγκρουσης. Πρέπει συγκεκριμένα, σημείωσε ο ίδιος, «να αρθεί ο αποκλεισμός (της Γάζας) και να τεθεί και πάλι η Γάζα υπό μια ενωμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα προσχωρήσει στις δεσμεύσεις της ΟΑΠ».

Υπενθυμίζοντας «την ανθρωπιστική καταστροφή» που έχει συντελεστεί στη Γάζα, κάλεσε τις χώρες μέλη να «απαντήσουν άμεσα και γενναιόδωρα στις άμεσες ανάγκες» του λαού.

Πρέπει επίσης να ανοικοδομηθεί ο παλαιστινιακός θύλακας, «ένα τεράστιο έργο στα ερείπια της Γάζας όπου σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές». «Η εκεχειρία έχει ένα κόστος δυσβάσταχτο», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Παράλληλα ο ίδιος κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον τριών σχολείων του ΟΗΕ στα οποία είχαν αναζητήσει καταφύγιο παλαιστίνιοι πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς τις «σκανδαλώδεις, απαράδεκτες και αδικαιολόγητες».

«Ο εφιάλτης των τεσσάρων εβδομάδων που πέρασαν μας υπενθυμίζει ότι μόνο μια πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης μπορεί να φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε επίσης ο Μπαν. «Καλώ τους πρωταγωνιστές να ακούσουν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί οριστικά η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη μέσω μιας βιώσιμης λύσης δύο κρατών».

Εκτός από τον Μπαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ μίλησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης μέσω βιντεοσύνδεσης, μεταξύ αυτών η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ναβί Πιλάι, ο Πιερ Κρέχενμπιλ, επικεφαλής της UNRWA και ο συντονιστής για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος στο ΟΗΕ Ριάντ Μάνσουρ ζήτησε για μία ακόμη φορά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει την απόφαση που υπέβαλε η Ιορδανία με την οποία ζητείται η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα. Επίσης υπενθύμισε το αίτημα του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό «διεθνή προστασία».

Ο ισραηλινός πρεσβευτής Ρον Πρόσορ από την πλευρά του κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι είναι άδικος προς το Ισραήλ, «το μόνο δημοκρατικό κράτος στη Μέση Ανατολή».

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact