ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mυτιληναίος: Σημαντική αύξηση κερδών – ισχυρές ταμειακές ροές

Με σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, ισχυρές ταμειακές ροές και ραγδαία αποκλιμάκωση του καθαρού δανεισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στα €345,9 εκατ. από €509,7 εκατ. στο τέλος του 2013, έκλεισε το α’ εξάμηνο για τον όμιλο Μυτιληναίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Μυτιληναίος, διαμορφώθηκε στα €653,0εκατ., έναντι € 730,8εκατ. στο α’ Εξάμηνο του 2013. Η βελτιωμένη επίδοση στους τομείς μεταλλουργίας και EPC οδήγησαν σε αύξηση της τάξης του 12% των λειτουργικών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €120,3 εκατ. από €107,7 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2013.

Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €24,1 εκατ., έναντι €14,1 εκατ. το προηγούμενο έτος παρουσιάζοντας αύξηση 71%.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο Τομέας Έργων EPC διατήρησε τη θετική πορεία του α’ τριμήνου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομική επίδοση του Ομίλου.

Ανοδος τζίρου – EBITDA για ΜΕΤΚΑ

Η ΜΕΤΚΑ κατέγραψε κύκλο εργασιών €361,9 εκατ. στο α’ εξάμηνο του 2014, έναντι €289,9εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 25%. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €57,7 εκατ. από €45,3 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2013.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση η ΜΕΤΚΑ στο εξεταζόμενο διάστημα συνέχισε με επιτυχία την υλοποίηση των συμβάσεων στο εξωτερικό, που είχε αναλάβει το προηγούμενο διάστημα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το ασταθές περιβάλλον που διαμορφώθηκε στις αγορές της Μ. Ανατολής. Το επόμενο διάστημα η στρατηγική της ΜΕΤΚΑ προσανατολίζεται αφενός στο άνοιγμα νέων αγορών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και αφετέρου στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου έργων της στην Ελλάδα.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων του Ομίλου κατέγραψε κύκλο εργασιών €204,8 εκατ., έναντι €224,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013, μείωση που προκλήθηκε από τις αδύναμες τιμές του Αλουμινίου στο LME κυρίως κατά το α’ Τρίμηνο του 2014. Αντίθετα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)παρουσίασαν αύξηση στα €23,7 εκατ., έναντι €15,3 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο του 2013, επίδοση που αποτυπώνει την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος «ΜΕΛΛΟΝ» και τη δραστική μείωση κόστους που επέφερε διασφαλίζοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Η ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου, η διατήρηση των Premiums σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου δημιουργεί θετικές προοπτικές για την επίδοση του Τομέα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν τα εξαγγελθέντα από την Πολιτεία μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία.

Ο Τομέας Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €90,0εκατ.στο Α’ Εξάμηνο του 2014,έναντι €219,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013,ως συνέπεια της μειωμένης ζήτησης και των ρυθμιστικών αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)διαμορφώθηκαν σε €42,4εκατ. έναντι€48,6 εκατ., σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2013.Το επόμενο διάστημα ο Όμιλος θέτει ως προτεραιότητα τη δυναμική παρουσία της PROTERGIA στη λιανική αγορά και τη συνέχιση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, προσβλέποντας στη σταδιακή ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς.

Οι προοπτικές

Με βάση τις θετικές επιδόσεις του α’ εξαμήνου 2014 και τη βελτίωση βασικών δεικτών του ισολογισμού, όπως καθαρός δανεισμός, δείκτης δανείων προς EBITDA, ενισχυμένα ποσοστιαία περιθώρια EBITDA και καθαρών κερδών, ο Όμιλος θεωρεί ότι η πορεία για το σύνολο του 2014 θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των μετόχων του.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact