ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να αξιοποιηθεί ο θεσμός της Μαθητείας

Διαβάστε το άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στο newsbeast.gr

Η ανεργία των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών αποτελεί ένα φλέγον πανευρωπαϊκό πρόβλημα, με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Στην Ελλάδα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, παραμένοντας σταθερά σε επίπεδα άνω του 50%. Ο σχεδιασμός πολιτικών για την αντιμετώπισή της απαιτεί δομικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και στο σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού με ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας της Πολιτείας και των φορέων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμης σημασίας η αξιοποίηση του θεσμού της Μαθητείας, ο οποίος εδραιώνει τη δομική σύνδεση της μαθησιακής διαδικασίας και της αγοράς εργασίας.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, χρειάζεται ένα πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει σαφώς τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών, θα ενσωματώνει τη Μαθητεία στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης στη βάση προτύπων μάθησης και ποιότητας και θα την εφαρμόζει σε επαρκές εύρος κλάδων, ιδιαίτερα όμως σε νέους και καινοτόμους κλάδους με προοπτικές απασχόλησης.

Χρειάζεται ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα χρηματοδότησης της Μαθητείας, με ενεργό συμμετοχή των εργοδοτών, αλλά και μια κουλτούρα που ευνοεί τη συνεργασία μεταξύ του δημοσίου, του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει αναδείξει επανειλημμένα τη χρησιμότητα του θεσμού της Μαθητείας, κάνοντας παράλληλα μια μεγάλη προσπάθεια για την επέκταση της εφαρμογής του στην Ελλάδα, με μεταφορά γνώσης και εμπειρίας από το εξωτερικό. Εκπροσωπώντας το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, τα Επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν κεντρικό συζευκτικό ρόλο και να υπηρετήσουν το θεσμό της Μαθητείας με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Η Πολιτεία σαφώς αναγνωρίζει τη σημασία του θεσμού, οφείλει ωστόσο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αξιοποιώντας έμπρακτα την προσφερόμενη τεχνογνωσία. Η Μαθητεία, στηριγμένη σε κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και σε μια νέα, υγιή κουλτούρα ως προς τη σχέση εκπαίδευσης και εργασίας, μπορεί να δώσει μια ανάσα ζωής τόσο στην αγορά, όσο και στην κοινωνία. Ας μη μείνει ανεκμετάλλευτη.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact