ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να αξιοποιηθεί ο θεσμός της Μαθητείας

Διαβάστε το άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στο newsbeast.gr

Η ανεργία των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών αποτελεί ένα φλέγον πανευρωπαϊκό πρόβλημα, με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Στην Ελλάδα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, παραμένοντας σταθερά σε επίπεδα άνω του 50%. Ο σχεδιασμός πολιτικών για την αντιμετώπισή της απαιτεί δομικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και στο σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού με ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας της Πολιτείας και των φορέων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμης σημασίας η αξιοποίηση του θεσμού της Μαθητείας, ο οποίος εδραιώνει τη δομική σύνδεση της μαθησιακής διαδικασίας και της αγοράς εργασίας.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, χρειάζεται ένα πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει σαφώς τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών, θα ενσωματώνει τη Μαθητεία στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης στη βάση προτύπων μάθησης και ποιότητας και θα την εφαρμόζει σε επαρκές εύρος κλάδων, ιδιαίτερα όμως σε νέους και καινοτόμους κλάδους με προοπτικές απασχόλησης.

Χρειάζεται ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα χρηματοδότησης της Μαθητείας, με ενεργό συμμετοχή των εργοδοτών, αλλά και μια κουλτούρα που ευνοεί τη συνεργασία μεταξύ του δημοσίου, του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει αναδείξει επανειλημμένα τη χρησιμότητα του θεσμού της Μαθητείας, κάνοντας παράλληλα μια μεγάλη προσπάθεια για την επέκταση της εφαρμογής του στην Ελλάδα, με μεταφορά γνώσης και εμπειρίας από το εξωτερικό. Εκπροσωπώντας το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, τα Επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν κεντρικό συζευκτικό ρόλο και να υπηρετήσουν το θεσμό της Μαθητείας με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Η Πολιτεία σαφώς αναγνωρίζει τη σημασία του θεσμού, οφείλει ωστόσο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αξιοποιώντας έμπρακτα την προσφερόμενη τεχνογνωσία. Η Μαθητεία, στηριγμένη σε κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και σε μια νέα, υγιή κουλτούρα ως προς τη σχέση εκπαίδευσης και εργασίας, μπορεί να δώσει μια ανάσα ζωής τόσο στην αγορά, όσο και στην κοινωνία. Ας μη μείνει ανεκμετάλλευτη.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact