ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναι» ΗΠΑ σε περαιτέρω βοήθεια της Ελλάδας από το ΔΝΤ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες Die Welt και Frankfurter Allgemeine.

Σε άρθρο της η Welt αναφέρει ότι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αφήσει να εννοηθεί στις συζητήσεις τους με Ευρωπαίους συναδέλφους τους ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια νέα βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θα ήταν οι θεσμοί – το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να συμφωνήσουν με την Αθήνα την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερος προγράμματος βοήθειας, αλλά και την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας. Τότε το ΔΝΤ θα συμμετείχε σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η στάση των ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στον φόβο τους ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας και μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η αμερικανική κυβέρνηση και κυρίως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου φοβάται ότι αν η Ελλάδα δεν λάβει νέα βοήθεια, θα χρεοκοπήσει και ίσως να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.

Οι ΗΠΑ, που ακόμη φέρουν τα τραύματα από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Εξακολουθούν να μην θεωρούν την παγκόσμια οικονομία αρκετά σταθερή ώστε να μπορέσει να αντέξει έναν τέτοιο σεισμό.

Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει ήδη πιέσει τη Γερμανία με πολλούς τρόπους και έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ώστε να βρεθεί μια λύση στη διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Η Μέρκελ αναμένεται να αντιμετωπίσει θετικά την πρόθεση του ΔΝΤ, καθώς είχε επιμείνει στη συμμετοχή του Ταμείου στη διάσωση της Ελλάδας. Επίσης για την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Αθήνα η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Στο εσωτερικό των θεσμών το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι χωρίς ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα, εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι δεχτούν ξανά να μην αποπληρωθεί ένα μέρος των δανείων τους.

Ο λόγος: οι μεταρρυθμίσεις ήταν πολύ ασθενικές και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πιο αργά απ’ όσο είχε υπολογιστεί. Τα έσοδα από τη φορολογία ήταν μικρότερα, το κοινωνικό κόστος μεγαλύτερο, το κενό στον κρατικό προϋπολογισμό πιο μεγάλο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια περί βιωσιμότητας του χρέους και άρα το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να της δώσει άλλα χρήματα εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για μια απομείωση του χρέους. Αν κριθεί μάλιστα απαραίτητο ίσως αυτό να είναι κάτι που θα πρέπει να δεχτεί και το ΔΝΤ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact