ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, λόγω της ουκρανικής κρίσης


«Θα ενισχύσουμε τα στρατιωτικά μας γυμνάσια και θα καταρτίσουμε νέα αμυντικά σχέδια», δήλωσε ο Ράσμουσεν

Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι «η ρωσική επίθεση» εναντίον της Ουκρανία δικαιολογεί την προετοιμασία «νέων αμυντικών σχεδίων», σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Midi Libre.

«Θα ενισχύσουμε τα στρατιωτικά μας γυμνάσια και θα καταρτίσουμε νέα αμυντικά σχέδια. Η ρωσική επίθεση ήταν ένας κώδωνας κινδύνου και δημιούργησε μια νέα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ράσμουσεν

«Είναι ανησυχητικό γιατί πιστεύω ότι φιλοδοξία του (ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής στην περιοχή. 

Θέλω να ενθαρρύνω τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην άμυνα. Τα πέντε τελευταία χρόνια η Ρωσία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 50%, οι χώρες του ΝΑΤΟ τις μείωσαν κατά 20% κατά μέσο όρο. Πρέπει να αντιστραφεί η τάση αυτή», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας. 

«Η Ρωσία θεωρεί το ΝΑΤΟ αντίπαλό της», σημείωσε ο ίδιος. «Λυπάμαι για αυτό, διότι πρέπει να αναπτύξουμε μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Όμως πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κατάσταση», εκτίμησε. 

Οι δηλώσεις του Ράσμουσεν απηχούν αυτές του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος, σε μια επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών μελών της ΕΕ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο, επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσει «την μακροπρόθεσμη σχέση του» με τη Ρωσία και να ενισχύσει τις ικανότητές του να αντιδρά άμεσα σε οποιαδήποτε απειλή.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact