ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες οδηγίες για τους ελέγχους στα εμβάσματα: Ερχεται «ραβασάκι» 270 εκατ. ευρώ στους παραβάτες

Με εγκύκλιο της προς τις εφορίες η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να ξεμπλοκάρει τους ελέγχους στη λίστα με τα εμβάσματα, που έχουν «κολλήσει» στις περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι επικαλούνται την εκποίηση παλιών περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να καλύψουν τα ποσά που έστειλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009- 2011.

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα προκύπτει γιατί όλα τα στοιχεία που αφορούν στο «προφίλ» των φορολογούμενων και ανατρέχουν στο διάστημα πριν από το 2000, έχουν καταστραφεί από τις εφορίες, λόγω της παραγραφής όλων αυτών των χρήσεων.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Όσοι επικαλούνταν περιουσιακά στοιχεία αποκτηθέντα έως το τέλος του 1999, τα οποία είχαν εκποιηθεί μετά από τη 1η Ιανουαρίου του 2000, δεν έφτανε να επικαλεστούν το τίμημα αλλά έπρεπε να καλύψουν και το πόθεν έσχες γι’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία!

Με τη νέα εγκύκλιο, το πρόβλημα εκτός απροόπτου θα αντιμετωπιστεί, αφού έλεγχος πόθεν έσχες θα γίνεται μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία που επικαλούνται οι φορολογούμενοι και έχουν αποκτηθεί από το 2000 και μετά. Αυτό που δύσκολα θα αντιμετωπιστεί είναι ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν. Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ολιγάριθμων ελεγκτών του ΚΕΦΟΜΕΠ, έχουν ολοκληρωθεί έως τώρα περίπου 630 υποθέσεις εμβασμάτων και είναι σε εξέλιξη άλλοι 150 έλεγχοι. Τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί (πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι) ανέρχονται στα 270 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχουν εισπραχθεί περίπου 60 εκατ. ευρώ, αφού για τα υπόλοιπα οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών. Για την ιστορία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη λίστα των εμβασμάτων υπάρχουν 22.000 φορολογούμενοι και είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact