ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέος είδος μακάκα ανακαλύφθηκε στο Θιβέτ

Στο ταραχώδες υψίπεδο του Θιβέτ, μια σπάνια ανακάλυψη νέου πρωτεύοντος θηλαστικού: εξετάζοντας εκατοντάδες φωτογραφίες πιθήκων που πήδαγαν στα δέντρα, ερευνητές εντόπισαν έναν μακάκο που, όλως περιέργως, δεν είχε λευκούς όρχεις και μυτερό πέος όπως τα συγγενικά του είδη.

Ο νέος μακάκος, με την προτεινόμενη ονομασία Macaca leucogenys, έχει σκούρο, τριχωτό όσχεο και βάλανο με στρογγυλεμένο σχήμα, αναφέρει το περιοδικό New Scientist. Όσχεο είναι ο σάκος που συγκρατεί τους όρχεις και βάλανος είναι το κεφάλι του πέους.

Ο Μ.leucogenys ξεχωρίζει επίσης από τη πυκνή, μακριά γούνα στο λαιμό του, η οποία δεν υπάρχει στα τέσσερα άλλα είδη μακάκου που ζουν στην περιοχή. Για την επίσημη αναγνώρισή του ως νέου είδους εκκρεμεί μόνο η συλλογή γενετικού υλικού, επισήμαναν ανεξάρτητοι ειδικοί.

Η ανακάλυψη

Το νέο είδος ανακαλύφθηκε στα τροπικά και υποτροπικά δάση της νοτιοανατολικής επαρχίας Μοντόγκ του Θιβέτ, σε υψόμετρα από 1.400 έως 2.700 μέτρα, εκεί που ελάχιστοι βιολόγοι έχουν ταξιδέψει μέχρι σήμερα.

«Είναι μια περιοχή που έχει εξερευνηθεί ελάχιστα από επιστημονική άποψη, εν μέρει λόγω των πολιτικών συγκρούσεων» εξηγεί ο Πολ Γκάρμπερ, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης «American Journal of Primatology» στο οποίο δημοσιεύεται η ανακάλυψη. Στα δάση του Μοντόγκ, τροπικά σε χαμηλότερα υψόμετρα και υποτροπικά στα μεγαλύτερα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να κρύβονται κι άλλα άγνωστα είδη πρωτευόντων.

Θα μπορούσαν ίσως να εντοπιστούν με τις κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν στην τελευταία μελέτη, οι οποίες ενεργοποιούνται με την κίνηση και λειτουργούν αυτόνομα στο δάσος για μήνες. Όμως οι μακάκοι της περιοχής κινδυνεύουν από την τεχνητή λίμνη που σχεδιάζεται στην περιοχή. Όπως προειδοποιεί η ερευνητική ομάδα στη δημοσίευσή της, «η κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών θα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και να καταστραφούν μεγάλες εκτάσεις δάσους κατά μήκος των ποταμών».

Επιπλέον, «η μετανάστευση μεγάλου αριθμού ανθρώπων για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της λαθροθηρίας, της αποδάσωσης και της κατασκευής νέων δρόμων και κατοικιών για τους εργάτες».

Πηγή: tovima.gr
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact