ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη των προσωπικών δεδομένων: Η Microsoft παραδίδει στοιχεία πελατών της

Η Microsoft Corp. είναι υποχρεωμένη να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα στοιχεία των λογαριασμών πελατών της που βρίσκονται αποθηκευμένα σε εξυπηρετητές σε ένα κέντρο διαχείρισης δεδομένων στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία, αποφάνθηκε ένα δικαστήριο στις ΗΠΑ σήμερα, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης η οποία έχει εγείρει ανησυχίες από μέρους οργανώσεων προάσπισης της ιδιωτικότητας και μείζονες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας.

Τόσο η Microsoft, όσο και άλλες αμερικανικές εταιρείες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του εντάλματος με το οποίο ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζητούσαν να τους παραδοθούν δεδομένα πελατών και συνδρομητών που είναι αποθηκευμένα σε άλλες χώρες.

Στο τέλος μιας ακροαματικής διαδικασίας δύο ωρών στη Νέα Υόρκη, η δικαστίνα, η Λορέτα Πρέσκα, είπε ότι το ένταλμα έρευνας που εγκρίθηκε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή προβλέπει πως η εταιρεία οφείλει να παραδώσει όλα τα δεδομένα τα οποία έχει στον έλεγχό της ανεξαρτήτως του πού είναι αποθηκευμένα.

«Είναι ένα ζήτημα ελέγχου, όχι τοποθεσίας όπου βρίσκονται οι πληροφορίες», επισήμανε η Πρέσκα.

Η υπόθεση εκτιμάται ότι είναι η πρώτη στην οποία μια ιδιωτική επιχείρηση προσέφυγε εναντίον ενός ομοσπονδιακού εντάλματος με αίτημα την παράδοση δεδομένων που βρίσκονται σε εξυπηρετητές του εξωτερικού. Υπέρ της προσφυγής της Μάικροσοφτ είχαν τοποθετηθεί με σύντομα υπομνήματά τους πολλές εταιρείες τεχνολογίας—ανάμεσά τους οι AT&T Inc, Apple Inc, Cisco Systems Inc και η Verizon Communications Inc.

Οι εταιρείες ανησυχούν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν διαφυγόντα έσοδα που θα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια εάν οι πελάτες τους αρχίσουν να φοβούνται πως τα δεδομένα τους υπόκεινται σε κατάσχεση από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές όπου κι αν βρίσκονται παγκοσμίως.

Δεν είναι σαφές ποια υπηρεσία ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα και για ποιο λόγο. Το ένταλμα και όλα τα έγγραφα σχετικά με αυτό είναι σφραγισμένα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας επιχειρηματολόγησαν ότι τα εντάλματα έρευνας που εκδίδονται στις ΗΠΑ δεν μπορούν να εκτελεστούν στο εξωτερικό, βάσει του νόμου. Όμως οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αντέταξαν ότι το ένταλμα ζητούσε από την εταιρεία να παραδώσει έγγραφα και δεδομένα τα οποία τελούν υπό τον έλεγχό της, με τον ίδιο τρόπο που ζητείται από τις τράπεζες των ΗΠΑ να παραδίδουν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για συναλλαγές τα οποία τηρούνται σε ξένες χώρες.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Παγώνει» η αντίδραση της «μαυροφορεμένης» στο κρατητήριο

Οι πρώτες πληροφορίες είναι σοκαριστικές. Αποφεύγει ακόμα και…

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι θα πέσει παγκόσμια πείνα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο…

Κρυφή συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν;

Ο Τραμπ μάλλον είναι έτοιμος να υποστηρίξει ξανά…

Σε αρκετά δύσκολη θέση ο Έντι Ράμα μετά τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας

Σε αρκετά δύσκολη θέση πρέπει να έχει περιέλθει…

Σας έλειψα;

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες,…
contact