ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τσακαλώτος ετοιμάζει «καρότο και μαστίγιο» για όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό

Ο υπουργός Οικονομικών, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι γαλοπούλες των Χριστουγέννων

Ως έναν «πολύ δύσκολο συμβιβασμό» περιγράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian τη συμφωνία διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει πως αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι, είναι ότι κανείς δεν ζηλεύει τη δουλειά του.

«Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαμε φύγει από την ευρωζώνη τον Ιούλιο μοιάζει να βασίζεται στην υπόθεση ότι δε θα είχαμε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δε θα υποχρεωνόμασταν να πάμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο και ότι το ΔΝΤ δε θα επέβαλε όρους. Αυτή η ιδέα, ότι εκτός ευρωζώνης είσαι τελείως ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν υποστηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία», δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι ακόμη και τώρα δεν είναι βέβαιο ότι η Αθήνα θα βγει από την κρίση με τον τρόπο που θα ήθελε η αριστερή κυβέρνηση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρεί ως κλειδί για την επιτυχία την ελάφρυνση του χρέους.

Ο υπουργός θα ήθελε να δει τη συζήτηση για το χρέος να αρχίζει τον Φεβρουάριο, μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την πρώτη αξιολόγηση.

Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει εξάλλου ότι το πραγματικό τεστ για μια αριστερή κυβέρνηση δεν είναι αν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, που οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να το κάνει, αλλά να το εφαρμόσει αφήνοντας περιθώριο για «ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την παιδεία – την κοινωνική σφαίρα για την οποία η αριστερά θα ήταν περήφανη».

Παραδέχεται επίσης ότι δεν έχουν γίνει πολλά επί ενός άλλου κρίσιμου τεστ, την αντιμετώπιση της «ολιγαρχικής ελίτ», όπως αναφέρει ο Guardian. Δηλώνει δε ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει καρότο και μαστίγιο για να κυνηγήσει την ανώτερη τάξη που απέφυγε να βοηθήσει τη χώρα, μεταξύ άλλων βγάζοντας τα χρήματά της στο εξωτερικό στο απόγειο της κρίσης.

«Δεν είχαμε τον χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαιοσύνης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Κάνουμε σημαντική δουλειά συγκρίνοντας εκροές από ελληνικές τράπεζες με φορολογικά έσοδα και κοιτάζουμε όλες τις λίστες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των Ελλήνων που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο», συμπληρώνει ο υπουργός. Όπως λέει, κάτι τέτοιο δε θα το έκαναν ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ διότι «θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι γαλοπούλες για το χριστουγεννιάτικο γεύμα».

Ως μεγαλύτερη ανησυχία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει τη «μεταρρυθμιστική κόπωση», καθώς συνεχώς ψηφίζονται νέοι νόμοι και οι πολίτες «δε βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ». Όπως σημειώνει, «είχαμε ήδη 12 περικοπές στις συντάξεις».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact