ΥΓΕΙΑ

Ο ύπνος στο σκοτάδι βοηθά στο αδυνάτισμα

Οι ταμπλέτες, τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να ευθύνονται για την επιδημία… παχυσαρκίας, κι αυτό γιατί το φως που εκπέμπουν δεν επιτρέπει στο μεταβολισμό να λειτουργήσει όπως πρέπει… και μπορεί!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γρανάδα υποστηρίζουν, ότι πρέπει να κοιμόμαστε σε σκοτεινά δωμάτια, προκειμένου ο οργανισμός μας να παράγει υγιή επίπεδα ορμονών και να ρυθμίζει τη μετατροπή της τροφής και υγρών που προσλαμβάνει σε ενέργεια.

Ωστόσο, το φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, ή από τις λάμπες έξω στο δρόμο και το οποίο «εισβάλλει» μέσα από τις κουρτίνες και τα μισόκλειστα παντζούρια στα δωμάτιά μας, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης και να σταματά τη διαδικασία αποτελεσματικής επεξεργασίας των τροφίμων από τον οργανισμό.

Οι ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν, ότι οι ενέσεις μελατονίνης βοηθούσαν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη σε ποντίκια, ρυθμίζοντας τη λειτουργία του οργανισμού τους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αναδημιουργία παρόμοιων επιπέδων της ορμόνης κατά τη διάρκεια του ύπνου στο σκοτάδι θα έχει μια παρόμοια επίδραση και στους ανθρώπους.

«Η μελατονίνη είναι μια φυσική ουσία, που υπάρχει στα φυτά, στα ζώα και τους ανθρώπους» εξήγησε ο καθηγητής Ahmad Agil, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, και συνέχισε: «Λειτουργεί ως ορμονικό σήμα που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καθορίσει τον κιρκάδιο ρυθμό. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσει να κοιμάται κανείς στο απόλυτο σκοτάδι, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε επίδραση στην παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό του».

Ο καθηγητής πιστεύει ότι η επιδημία παχυσαρκίας, που μαστίζει πολλές χώρες σχετίζεται με τον καθιστικό τρόπο ζωής, την αυξημένη κατανάλωση υψηλής θερμιδικής αξίας τροφίμων και την υπερβολική έκθεση σε τεχνητό φως- παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα μελατονίνης.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pineal Research.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact