ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

Εκπτώσεις φόρου και… αυτοκίνητο ως δώρο

Τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, αντί των μετρητών, ως ένα σημαντικό μέτρο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, προσπαθεί να προωθήσει το οικονομικό επιτελείο, δίνοντας για τον σκοπό αυτό κίνητρα προς τους φορολογουμένους. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το πλαστικό χρήμα προβλέπει, λοιπόν, από εκπτώσεις φόρου που θα φτάνουν και τις 2.000 ευρώ, μέχρι και αυτοκίνητα ως δώρο.

Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος ή web banking για τις αγορές τους θα έχουν έκπτωση φόρου, ενώ θα μπαίνουν και αυτόματα σε κληρώσεις για δωρεάν αγορές ή και αυτοκίνητα δώρο.

Επιπλέον, κάθε δαπάνη που γίνεται με μετρητά, δεν θα υπολογίζεται στην έκπτωση φόρου, στις παραπάνω κατηγορίες.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν το ετήσιο εισόδημά τους σε δαπάνες, προκειμένου να έχουν αφορολόγητο ή και έκπτωση φόρου. Το όριο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα οριστεί στις 9.500 ευρώ. Οι δαπάνες θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικές πληρωμές.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το ακάλυπτο (δηλαδή το επιπλέον, αυτό που δεν δαπανάται) εισόδημα θα φορολογείται με 22%.Το ποσοστό που θα πρέπει να καλύπτουν εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν το 10%, για εισοδήματα 10.000-20.000 ευρώ το 15%, για 20.000-40.000 ευρώ το 20%, για πάνω από 40.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν το 30%.

Από την υποχρέωση κάλυψης του εισοδήματος με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονική πληρωμή, θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που ζουν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από συγκεκριμένο όριο και σε ορεινές περιοχές πάνω από ένα συγκεκριμένο υψόμετρο.

Όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών, ανεξαρτήτως του είδους τους αλλά και κάθε παροχή υπηρεσιών, θα αναγνωρίζεται ως δαπάνη για την έκπτωση φόρου, σύμφωνα με το σχεδιασμό που προβλέπει το νομοσχέδιο. Σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δίδακτρα, ασφάλιστρα, κοινόχρηστα ακόμη και πληρωμές ενοικίων και τόκων από στεγαστικά δάνεια, θα αναγνωρίζονται από την εφορία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact