ΕΛΛΑΔΑ

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές φέρνουν τα πάνω- κάτω στις βάσεις

Ανοδο στις βάσεις εισαγωγής για τις δημοφιλείς σχολές, ειδικότερα τις Ιατρικές, συμπεριλαμβανομένων και των παραϊατρικών επαγγελμάτων, αλλά και σε υψηλόβαθμες του Πολυτεχνείου αναμένεται να παρατηρηθεί φέτος με τις αλλαγές στις Πανελλαδικές.

Οι διπλές εξετάσεις με δύο μηχανογραφικά και δύο εξεταστικές επιτροπές είναι τα βασισικά συστατικά που χαρακτηρίζουν τις φετινές Πανελλαδικές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στα Παιδαγωγικά, που από φέτος αποτελούν ένα ξεχωριστό πεδίο, αναμένεται πτώση κυρίως στα τμήματα των περιφερειακών σχολών. Σημαντικός παράγοντας θα είναι ο καταμερισμός του αριθμού εισακτέων, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. 

Οι αλλαγές στα πεδία
Ανθρωπιστικών Σπουδών: Το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων δίνει την επιλογή στους υποψηφίους με την εξέταση ακόμη ενός μαθήματος να ανοίξουν ένα επιπλέον πεδίο σχολών και τμημάτων. Για πρώτη χρονιά οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν έχουν πρόσβαση στις οικονομικές σχολές, ενώ απώλεια για τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελούν και οι παιδαγωγικές σχολές που εντάσσονται σε ξεχωριστό πεδίο. Ο περιορισμός σε τέσσερα μαθήματα πολύ πιθανόν να ρίξει τις βάσεις, αν όχι στη Νομική (σ.σ.: ήδη τα μόρια έπεσαν κατακόρυφα πέρσι σχεδόν στην πλειοψηφία των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης) στις άλλες σχολές. Οι υποψήφιοι μπορεί να «δυσκολευτούν» με το μάθημα των Λατινικών, στο οποίο έχει αυξηθεί η ύλη και με το νέο σύστημα εντάσσεται στη διδασκαλία μόνο στη Γ’ Λυκείου και όχι και στη Β’ όπως ίσχυε μέχρι πέρσι. Παράλληλα, τα Αρχαία και η Έκθεση κρύβουν αρκετές φορές παγίδες για τους υποψηφίους.

Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών: Αποτελεί το πιο μαζικό επιστημονικό πεδίο, καθώς σε αυτό εντάσσονται 109 πανεπιστημιακά τμήματα και 87 τμήματα ΤΕΙ.  

Στα μαθήματα της Χημείας και της Φυσικής έχει αλλάξει η ύλη και έχει προστεθεί επιπλέον βάρος για τους μαθητές.  Δεδομένης της περσινής καταβαράθρωσης των βάσεων εισαγωγής σε πολλές σχολές, ακόμα και 1.000 μορίων, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πολύ πιθανόν να διατηρηθούν οι βάσεις στα ίδια επίπεδα. 

Επιστημών Υγείας: Περιλαμβάνει τη βαλίτσα του μηχανογραφικού, την Ιατρική σχολή, αλλά και Βιολογία, κτηνοτροφία, επιστήμες τροφίμων καθώς και τα παραϊατρικά που αποτελούν δημοφιλείς επιλογές. Τα τέσσερα μαθήματα που πιθανόν εκτοξεύσουν τις βάσεις στην Ιατρική, αλλά και στις συναφείς στρατιωτικές σχολές.    

Επιστήμες Εκπαίδευσης: Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να κρατήσει σε σταθερά επίπεδα τις βάσεις είναι ίσως η μειωμένη ζήτηση, εξαετείς της απουσίας των μόνιμων διορισμών στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.  

Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής: Στάσιμες αναμένονται οι βάσεις στις οικονομικές σχολές, με πιθανότητα ανόδου εξαιτίας του μαθήματος Αρχές Οικονομική Θεωρίας που θα ανεβάσει το μέσο όρο. Μικρή άνοδος ίσως σημειωθεί και στις σχολές Πληροφορικής, καθώς όσοι κατευθυνθούν εκεί από την ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής δεν έχουν το βάρος της Φυσικής και της Χημείας στα εξεταζόμενα μαθήματα. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact