ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αμερικανικές τράπεζες στέλνουν… το λογαριασμό στην Ευρώπη – Πληθωριστικό σοκ στην Ελλάδα

Μείωση έως και 2,2% στον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει η πλήρης διακοπή ρωσικών εξαγωγών ενέργειας. Αυτό εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, αναγνωρίζοντας το βαρύτατο πλήγμα που θα επιφέρουν οι δυτικές κυρώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία για μια ακόμη φορά θα πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα.

Αναλυτικότερα, η τράπεζα έχει εκπονήσει τρία σενάρια, με το πρώτο να υποθέτει ότι δεν θα υπάρξει νέα διαταραχή στην προσφορά, πέραν της μείωσης των ροών από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι οι εισαγωγές αερίου μέσω της Ουκρανίας θα διακοπούν για το υπόλοιπο του έτους και το τρίτο ότι όλες οι εισαγωγές στην Ευρώπη μέσω ρωσικών αγωγών θα σταματήσουν το 2022.

«Αναλύοντας τις επιπτώσεις από τους περιορισμούς στην προσφορά αερίου και την άνοδο των τιμών του στην Ευρωζώνη και την Βρετανία, εκτιμούμε ότι για το 2022 συνολικά οι υψηλές τιμές του αερίου θα μπορούσαν να μειώσουν την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και της Βρετανίας κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο βασικό σενάριό μας που δεν υπάρχει περαιτέρω διαταραχή της προσφοράς», αναφέρεται στην σχετική ανάλυση.

Ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ της Γερμανίας σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερος (0,9 ποσοστιαίες μονάδες), λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής της από το φυσικό αέριο. Στο σενάριο, όμως, της πλήρους διακοπής των εξαγωγών αερίου από την Ρωσία, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 συγκριτικά προς το βασικό σενάριο με ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στην Γερμανία (3,4%). Στο σενάριο της διακοπής της ροής ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αυξανόταν 0,7% τον Δεκέμβριο του 2022.

«Αν οι τιμές του αερίου αυξηθούν περαιτέρω λόγω διακοπής των ροών από την Ρωσία, η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό θα ήταν 1,3% υψηλότερη με σημαντικό επίσης αντίκτυπο στις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων», σημειώνει η Goldman.

H προοπτική νέων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας έχουν ενισχύσει την ανησυχία για μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία, δηλαδή υψηλού πληθωρισμού με πολύ χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία.

Mε βάση το τρίτο σενάριο της Goldman, η Ευρωζώνη θα έμπαινε σε περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης φέτος. Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της εξάρτησης της Ρωσίας από τις εξαγωγές στην Ευρώπη, αναλυτές της BCA Research ανέφεραν σε ανάλυσή τους ότι είναι απίθανη μία πλήρης διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου. «Αν και η Μόσχα έκλεισε συμφωνία με το Πεκίνο τον περασμένο μήνα για να προμηθεύει την Κίνα με επιπλέον 10 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο, ο νέος αγωγός που σχεδιάζεται για την μεταφορά του θα χρειασθεί δύο έως τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της BCA Research για την Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για την ελληνική οικονομία. Η Bank of America προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης των εκτιμήσεών της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ώστε να συνυπολογιστεί το πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι νέες εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου μιλούν για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το 2022, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 3,8%. Για το 2023, η Bank of America τοποθετεί τον πήχυ στο 2,3% από το 2,5% προηγουμένως.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι προβλέψεις της BofA προκαλούν σοκ, καθώς βλέπουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα στο 6,1% κατά μέσο όρο για το σύνολο του 2022, έναντι μόλις 0,6% το 2021 και σε σχέση με το 2,6% που «έβλεπαν» οι προηγούμενες εκτιμήσεις. Πάντως, για το 2023 προβλέπει σημαντική αποκλιμάκωση, στα επίπεδα του 2,4%, που ωστόσο είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 1,2%.

Η Bank of America υποβαθμίζει και τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 2,8% (-70 μονάδες βάσεως) για το 2022 και στο 1,7% (-50 μονάδες βάσεως) για το 2023. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό διαμορφώνονται πολύ υψηλότερα, στο 6% (+160 μονάδες βάσης) για το 2022 και στο 2,4% (90 μονάδες βάσης) για το 2023.

Η Bofa «βλέπει» το πετρέλαιο να διαμορφώνεται στα 110 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στα 105 ευρώ κατά μέσο όρο φέτος, χωρίς ιδιαίτερη αποκλιμάκωση το 2023.

(newsbreak.gr)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact