ΥΓΕΙΑ

«Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία»

Οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν καμιά βλάβη στην υγεία. Μια ολοκληρωμένη μελέτη του Energy and Policy Institute, συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία καθώς σε 48 από 49 δικαστικές υποθέσεις η απόφαση ήταν πως, όχι, οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν βλάβη στην υγεία.

Η άποψη που διατυπώνεται συχνά ότι τα αιολικά πάρκα είναι βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία λόγω του θορύβου των ανεμογεννητριών καταρρίπτεται με τη νέα μελέτη.

Η εν λόγω μελέτη βασίζεται σε δικαστικές αποφάσεις επί του θέματος. Αναλυτικότερα, ο οργανισμός ερεύνησε αντίστοιχες υποθέσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες και έκρινε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις (48 από τις 49) το δικαστήριο έκρινε πως τα αιολικά δεν είχαν καμία σχέση με τα προβλήματα που επικαλούνταν οι ενάγοντες, οπότε έκρινε, αθώες, τις ανεμογεννήτριες.

Σημειώνεται ότι ακόμα και στη μοναδική περίπτωση όπου το δικαστήριο δικαίωσε του καταγγέλλοντες, η απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κρίνει συνολικά ως επιβλαβή για την υγεία τα αιολικά. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε καταγγελία που είχε υποβάλει ζευγάρι από το Φάλμουθ της Μασαχουσέτης έπειτα από τοποθέτηση δύο ανεμογεννητριών στην περιοχή το 2010. Σύμφωνα με το ζευγάρι, ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες είχε οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως κεφαλαλγίες κ.α.

Όπως ωστόσο σημειώνεται στην έκθεση, ο δικαστής της υπόθεσης αγνόησε τις καταθέσεις ειδικών της αιολικής ενέργειας και της υγείας και έλαβε υπόψη του αποκλειστικά στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους του ζευγαριού οι οποίοι περιελάμβαναν “αϋπνίες, κεφαλαλγίες, ψυχικές διαταραχές, οδοντικούς τραυματισμούς και διάφορες άλλες δυσφορίες”.

Σημειωτέον ότι οι δύο ανεμογεννήτριες είχαν τοποθετηθεί πάνω από μια μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων δίπλα σε μια κεντρική λεωφόρο.

Πάντως πολλές είναι οι περιπτώσεις που κάτοικοι περιοχών κοντά σε αιολικά πάρκα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας τη διακοπή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών με το δικαιολογητικό ότι βλάπτουν τη δημόσια υγεία.

Η έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου προώθησης της πράσινης ενεργειακής οικονομίας Energy and Policy Institute συγκέντρωσε στοιχεία τέτοιων υποθέσεων για να δείξει ότι οι αιτιάσεις περί αρνητικού αντίκτυπου των ανεμογεννητριών στη δημόσια υγεία έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια.

Η έκθεση επικεντρώθηκε σε πέντε αγγλόφωνες χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βρετανία, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στην Huffington Post ο συνεργάτης του Energy and Policy Institute, Μάικ Μπάρναρντ, η παγκόσμια εγκατεστημένη αιολική ισχύς φτάνει τα 320 Γιγαβάτ, τα δύο τρίτα εκ των οποίων προστέθηκαν την τελευταία πενταετία.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι 21 έρευνες στοιχείων για τις επιπτώσεις της λειτουργίας ανεμογεννητριών στην ανθρώπινη υγεία -εγκατεστημένων στην ελάχιστη επιτρεπτή απόσταση των 400-600 μέτρων από οικισμούς- έχουν δείξει ότι ο αντίκτυπος είναι μηδενικός.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Μπάρναρντ εντόπισε 150 υποθέσεις προσφυγών από κατοίκους ή ακτιβιστές-πολέμιους της αιολικής ενέργειας στις πέντε προαναφερθείσες χώρες.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact