ΥΓΕΙΑ

Οι σοβαρές ασθένειες που φαίνονται στα μάτια σας

Η υγεία και η γενική κατάσταση των ματιών σας, μπορεί να δώσει πολλές σημαντικές πληροφορίες για τους κινδύνους που, ίσως, διατρέχετε άμεσα και πρέπει να τους αντιμετωπίσετε χωρίς καθυστέρηση.

Τα μάτια σας είναι πολύπλοκα όργανα. Την επόμενη φορά που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη, παρατηρήστε καλά τα μάτια σας και δώστε προσοχή στα ακόλουθα:

Εξωφθαλμία

Είναι το φαινόμενο όπου ένας ή και οι δύο οφθαλμοί του ατόμου μπορεί να “πετάγονται” προς τα έξω. Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα υπερθυρεοειδισμού (ασθένεια Grave). Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό έχουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, χάνουν απότομα σωματικό βάρος και είναι νευρικά.

Κόκκινα μάτια (ερυθρότητα στο λευκό μέρος του βολβού)

Τις περισσότερες φορές το παρατηρούμε μετά από κούραση, ξενύχτι, αϋπνία, σκόνη, αλλεργίες κλπ. Συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία στο λευκό μέρος του ματιού πρήζονται. Αν και τα κόκκινα μάτια δεν είναι συνήθως κάτι ανησυχητικό, είναι πιθανό να σημαίνουν κάτι χειρότερο για την κατάσταση της υγείας σας. Κάποιες φορές το κοκκίνισμα αυτό συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως κνησμός και πόνος. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί το άτομο να πάσχει από βλεφαρίτιδα (πρήξιμο των βλεφαρίδων κατά μήκος του βλεφάρου).

Βολβοί ματιού με διαφορετικό μέγεθος

Αν έχετε παρατηρήσει ότι οι βολβοί των ματιών σας έχουν ελαφρώς διαφορετικό μέγεθος μην πανικοβληθείτε, αφού πρόκειται για κάτι πολύ σύνηθες σε όλους τους ανθρώπους. Λέγεται ανισοκορία και το έχει το 20% των ανθρώπων. Ωστόσο, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι σημάδι για κάτι πολύ πιο σοβαρό, όπως το σύνδρομο Horner. Πρόκειται για συνδυασμό ανισοκορίας και πτώσης των βλεφάρων και πολλές φορές είναι σύμπτωμα όγκου στο λαιμό ή το στήθος και πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό άμεσα.

HIV/AIDS

Οι ασθενείς με τον ιό του AIDS ή με άλλες χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος παρουσιάζουν ορισμένα συμπτώματα και στα μάτια. Ο ιός HIV μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πάθηση στο μάτι, την ρετινίτιδα. Πρόκειται για την φλεγμονή της ρετίνας του ματιού, πάθηση που οδηγεί στην τύφλωση. Τα πρώιμα σημάδια της ρετινίτιδας είναι η θολή όραση, μικρά μαύρα στίγματα στην όρασή σας και εκλάμψεις έντονου φωτός στα μάτια.

Διαβήτης

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα και στα μάτια. Περίπου το 40% αυτών των ατόμων έχουν αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος, αύξησης της πίεσης στο μάτι που οδηγεί σε απώλεια της όρασης και βλάβη των οπτικών νεύρων. Ο διαβήτης είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί ρετινοπάθεια.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact