ΥΓΕΙΑ

Οι συνομιλίες με αγνώστους μάς κάνουν ευτυχισμένους

Αν θυμάστε ακόμη τα λόγια των γονιών σας που ως παιδιά σας συμβούλευαν να μη μιλάτε σε αγνώστους, καλό είναι να τα ξεχάσετε και να υιοθετήσετε διαφορετικές συνήθειες κατά την ενήλικη ζωή σας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το να είμαστε ομιλητικοί με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους.

Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο δρ. Nicholas Epley και η Juliana Schroeder, παρατήρησαν 100 ενήλικους εθελοντές που χρησιμοποιούσαν καθημερινά το τρένο για να πάνε στις δουλειές τους. Αφού τους χώρισαν σε 3 ομάδες, προέτρεψαν την πρώτη ομάδα να πιάσει κουβέντα με άλλους συνεπιβάτες, αγνώστους προς εκείνους.

Οι συμμετέχοντες του δεύτερου γκρουπ όφειλαν να μείνουν σιωπηλοί και να έχουν το προφίλ του αντικοινωνικού σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Όσο για τους εθελοντές της τρίτης ομάδας, έπρεπε να ενεργούν, όπως ακριβώς συνήθιζαν να κάνουν.

Αμέσως μετά οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο είχαν ευχαριστηθεί το ταξίδι τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι, οι οποίοι είχαν συνομιλήσει με άλλους συνεπιβάτες (κατά μέσο όρο για 14 λεπτά), ανέφεραν ότι είχαν απολαυστικό ταξίδι. Αντίθετα, όσοι είχαν παραμείνει σιωπηλοί, δήλωσαν ότι το ταξίδι τους ήταν λιγότερο ευχάριστο, ενώ οι ίδιοι αισθάνονταν λιγότερο παραγωγικοί.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα ήταν το γεγονός ότι μία άλλη ομάδα εθελοντών, που δεν πήρε μέρος στο πείραμα, όταν κλήθηκε να προβλέψει τα αποτελέσματα έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις, αφού προέβλεψε ότι εκείνοι που θα έμεναν σιωπηλοί θα είχαν πιο ευχάριστο ταξίδι συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

«Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα. Διαπιστώσαμε ότι η χαρά των κοινωνικών επαφών είναι μεταδοτική», δήλωσαν οι δύο ερευνητές.

Στο ίδιο συμπέρασμα, εξάλλου, κατέληξε και ένα δεύτερο πείραμα. Σε αυτό οι συμμετέχοντες, οι οποίοι συνομιλούσαν με τους διπλανούς τους ενώ περίμεναν σε μια αίθουσα αναμονής ενός εργαστηρίου είχαν καλύτερη διάθεση από εκείνους που κάθονταν μόνοι τους.

Πηγή: vita.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact