ΥΓΕΙΑ

Οι συνομιλίες με αγνώστους μάς κάνουν ευτυχισμένους

Αν θυμάστε ακόμη τα λόγια των γονιών σας που ως παιδιά σας συμβούλευαν να μη μιλάτε σε αγνώστους, καλό είναι να τα ξεχάσετε και να υιοθετήσετε διαφορετικές συνήθειες κατά την ενήλικη ζωή σας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το να είμαστε ομιλητικοί με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους.

Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο δρ. Nicholas Epley και η Juliana Schroeder, παρατήρησαν 100 ενήλικους εθελοντές που χρησιμοποιούσαν καθημερινά το τρένο για να πάνε στις δουλειές τους. Αφού τους χώρισαν σε 3 ομάδες, προέτρεψαν την πρώτη ομάδα να πιάσει κουβέντα με άλλους συνεπιβάτες, αγνώστους προς εκείνους.

Οι συμμετέχοντες του δεύτερου γκρουπ όφειλαν να μείνουν σιωπηλοί και να έχουν το προφίλ του αντικοινωνικού σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Όσο για τους εθελοντές της τρίτης ομάδας, έπρεπε να ενεργούν, όπως ακριβώς συνήθιζαν να κάνουν.

Αμέσως μετά οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο είχαν ευχαριστηθεί το ταξίδι τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι, οι οποίοι είχαν συνομιλήσει με άλλους συνεπιβάτες (κατά μέσο όρο για 14 λεπτά), ανέφεραν ότι είχαν απολαυστικό ταξίδι. Αντίθετα, όσοι είχαν παραμείνει σιωπηλοί, δήλωσαν ότι το ταξίδι τους ήταν λιγότερο ευχάριστο, ενώ οι ίδιοι αισθάνονταν λιγότερο παραγωγικοί.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα ήταν το γεγονός ότι μία άλλη ομάδα εθελοντών, που δεν πήρε μέρος στο πείραμα, όταν κλήθηκε να προβλέψει τα αποτελέσματα έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις, αφού προέβλεψε ότι εκείνοι που θα έμεναν σιωπηλοί θα είχαν πιο ευχάριστο ταξίδι συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

«Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα. Διαπιστώσαμε ότι η χαρά των κοινωνικών επαφών είναι μεταδοτική», δήλωσαν οι δύο ερευνητές.

Στο ίδιο συμπέρασμα, εξάλλου, κατέληξε και ένα δεύτερο πείραμα. Σε αυτό οι συμμετέχοντες, οι οποίοι συνομιλούσαν με τους διπλανούς τους ενώ περίμεναν σε μια αίθουσα αναμονής ενός εργαστηρίου είχαν καλύτερη διάθεση από εκείνους που κάθονταν μόνοι τους.

Πηγή: vita.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact