ΚΟΣΜΟΣ

Ομαλή η διεξαγωγή των εκλογών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Οι γενικές εκλογές στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη οργανώθηκαν καλά και διεξήχθησαν χωρίς παρατυπίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση την έκβαση της ψηφοφορίας, εκτίμησαν διεθνείς παρατηρητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιτήρησαν την εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή.

Ο Ρομπέρτο Μπατέλι, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 μέλη, δήλωσε πως επιβεβαιώθηκε ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει σχετικά καλό εκλογικό σύστημα, το οποίο εγγυάται τη διεξαγωγή των εκλογών, σύμφωνα με τα δημοκρατικά πρότυπα.

«Οι υποψήφιοι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς εμπόδια και έγινε σεβαστή η ελευθερία του συνέρχεσθαι» επισήμανε ο κ. Μπατέλι και προειδοποίησε ότι πρέπει να εισαχθούν πρόσθετοι μηχανισμοί επιτήρησης της χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών.

Ανέφερε ακόμη ότι το περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας ήταν κυρίως αρνητικό, δηλαδή επικεντρωμένο σε αλληλοκατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ είναι σαφές ότι η υπάρχουσα δομή του Ντέιτον στη Βοσνία αποτελεί αντικειμενικό εμπόδιο για την πραγματική πρόοδο της χώρας, επειδή συνεχώς εμβαθύνει τις διεθνοτικές διαιρέσεις.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του οργανισμού, Κόριεν Γιούνκερ είπε ότι από τους πολιτικούς της Βοσνίας αναμένει να προτείνουν κοινό όραμα ανάπτυξης της χώρας και έξοδο από την κρίση, με τρόπο αποδεκτό απ’ όλους τους πολίτες.

Ομάδα επτά μη κυβερνητικών οργανώσεων από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, υπό τη συμβολική ονομασία «Στο μεγεθυντικό φακό», είχε επιστρατεύσει 3000 παρατηρητές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της προκαταρκτικής τους έκθεσης, οι εκλογές ήταν ορθές.

«Η γενική μας εκτίμηση είναι ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε δίκαιη και δημοκρατική ατμόσφαιρα με μικρό αριθμό επεισοδίων και παρατυπιών» ανέφερε ο Ντάριο Γιοβάνοβιτς, διευθυντής του συνασπισμού «Στο μεγεθυντικό φακό».

Οι επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις, πρώτη φορά συνεργάστηκαν για την επιτήρηση των εκλογών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη με την οικονομική στήριξη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) και τις πρεσβείες της Βρετανίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact