ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όταν όλοι πρόσεχαν τις 100 δόσεις, νόμος «καταργούσε» επενδύσεις

Στην Ελλάδα δεν ισχύει πλέον ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών

Μετά από αρκετό διάστημα προσπαθειών, ένας επιχειρηματίας, ο οποίος διαθέτει μία εξέχουσα ιδέα, καταφέρνει να βρει επενδυτή για να αντλήσει μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Όταν όμως φτάνει η ώρα των υπογραφών ο επενδυτής ακυρώνει τα πάντα. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα, όπως διαπιστώνει στην πορεία ο επενδυτής, δεν ισχύει πλέον ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών. Έτσι ο μέτοχος μειοψηφίας σε εταιρεία οφείλει να εγγυηθεί με την προσωπική του περιουσία τις ενδεχόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα προκύψουν προς ασφαλιστικά ταμεία σε περίπτωση που αποτύχει το επιχειρηματικό πλάνο και η εταιρεία κλείσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, ο επενδυτής του 10% ή του 20%, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να μην μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας καθώς και στη λήψη αποφάσεων, θα έχει επενδύοντας την υποχρέωση να καλύψει με την προσωπική του περιουσία όχι μόνο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και το σύνολο της οφειλής.

Έτσι, η περιουσία του επενδυτή μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, εκτεθειμένη σε κατασχέσεις καταθέσεων, δέσμευση ακίνητης περιουσίας ή άλλες ανάλογες ενέργειες. .

Η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίστηκε το Μάρτιο, βάζοντας φωτιά στο επιχειρείν. Εντάχθηκε στο νόμο για την «επανεκκίνηση της οικονομίας». Έτσι, τη στιγμή που όλοι είχαν στρέψει την προσοχή τους στη διάταξη για τις 100 δόσεις ή σ’ εκείνη που καθιέρωνε την παρακράτηση φόρου με συντελεστή 26% σε όλες τις επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγές από χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς ή μη συνεργάσιμες φορολογικά, η συγκεκριμένη διάταξη παρέμεινε στην… αφάνεια.

Οι επιπτώσεις της άρχισαν να εμφανίζονται σήμερα, οπότε οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων καλούνται να περάσουν στην εφαρμογή της.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact