ΚΟΣΜΟΣ

Οτσαλάν: Φτάνει στο τέλος της η σύγκρουση Τουρκίας- Κούρδων


Μήνυμα του ιστορικού ηγέτη του PKK από τη φυλακή με αφορμή την 30ή επέτειο την έναρξη του αγώνα – Τι προβλέπει για το ρόλο του πολιτικού κόμματος των Κούρδων HDP

Ο ιστορικός ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εκτίμησε σε μια ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες Σάββατο ότι η αιματηρή σύρραξη με το τουρκικό κράτος, η οποία διαρκεί πλέον 30 χρόνια, «φθάνει στο τέλος» της.

«Με την ευκαιρία της 30ής επετείου (από την έναρξη) του αγώνα μας (την 15η Αυγούστου 1984), θέλω να δηλώσω ότι βρισκόμαστε πλέον στο σημείο να βιώνουμε ιστορικές εξελίξεις», μετά την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου, τις οποίες κέρδισε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ο ηγέτης του PKK, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στο κουρδικό κίνημα.

«Αυτός ο πόλεμος που διαρκεί 30 χρόνια φθάνει, μέσω κρίσιμης σημασίας, δημοκρατικών διαπραγματεύσεων, σε ένα στάδιο όπου θα μπορούσε να λάβει τέλος», έκρινε ο Οτσαλάν, και πρόσθεσε πως «η διαδικασία των διαπραγματεύσεων» αυτών «έχει σημασία ιδιαίτερα βαθιά, ιστορικά και κοινωνικά». 

Ο ίδιος επισήμανε εξάλλου πως, καθώς κατέλαβε το 9,8% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, το βασικό πολιτικό όχημα των Κούρδων της Τουρκίας, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μπορεί να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση και ίσως στο μέλλον ακόμη και να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

«Με αυτά τα αποτελέσματα, το HDP, η βάση του οποίου μεγεθύνθηκε, θα γίνει σήμερα μια δημοκρατική και αποτελεσματική αντιπολίτευση και, στο μέλλον, το δημοκρατικό κόμμα που θα βρίσκεται στην εξουσία», προέβλεψε ο Οτσαλάν, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους του κόμματος αυτού την Παρασκευή στο Ιμραλί, όπου εκτίει την ποινή ισόβιας κάθειρξης η οποία του έχει επιβληθεί.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας και ο ηγέτης του PKK —το οποίο η Τουρκία και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση— διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από το φθινόπωρο του 2012.

Το PKK, το οποίο κήρυξε από τον Μάρτιο του 2013 μονομερώς εκεχειρία, κατήγγειλε ωστόσο φέτος την βραδύτητα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

Ο πόλεμος ανάμεσα στους Κούρδους και το τουρκικό κράτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 45.000 ανθρώπους από το 1984 στην Τουρκία, στην πλειονότητά τους μειονοτικούς.

Η κουρδική μειονότητα στην Τουρκία υπολογίζεται ότι αριθμεί τουλάχιστον 15 εκατ. μέλη, δηλαδή ότι αποτελεί το 20% του πληθυσμού.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact