ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγίδες» για τα μπλοκάκια με τις εισφορές στον ΟΑΕΕ

Ακόμη και ένα λάθος στα ένσημα μπορεί να βάλει σε μεγάλους μπελάδες όσους «κόβουν» δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς μπορεί να κληθούν να πληρώσουν αναδρομικές εισφορές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Το πρόβλημα αφορά όσους είναι μισθωτοί, έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά από το 1993 και συμπληρώνουν το εισόδημά τους χρησιμοποιώντας μπλοκάκι. Αν ο ΟΑΕΕ εντοπίσει ότι τους λείπει έστω και ένα ένσημο του ΙΚΑ, στους ελέγχους ανά έξι μήνες, όχι μόνο θα υποχρεώσει τον άτυχο να ασφαλιστεί στο ταμείο πληρώνοντας τουλάχιστον 230 ευρώ το μήνα, αλλά θα ζητήσει και αναδρομικά εισφορές για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μία «παγίδα» στην οποία μπορεί να πέσει εύκολα κάποιος, αρκεί η συμμετοχή σε μια 24ωρη απεργία ή ένα λάθος του εργοδότη. Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας,  επιδίωξε να κλείσει ένα «παράθυρο» νόμιμης εισφοροαποφυγής. Ο λεγόμενος νόμος «Σιούφα» υποχρέωνε τους νέους ασφαλισμένους να έχουν ένα ταμείο κύριας ασφάλισης (δηλαδή ή τον ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ) σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης (δηλαδή ταυτόχρονη άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος και μισθωτής εργασίας). Σχεδόν το σύνολό τους (περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι), επέλεγαν το ΙΚΑ, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αισθητά υψηλότερες από αυτές του ΙΚΑ.

Μέχρι να αλλάξει ο νόμος, δεν υπήρχαν προϋποθέσεις όσον αφορά τον αριθμό των ενσήμων. Ετσι, εμφανιζόμενοι ως μισθωτοί, ζητούσαν και λάμβαναν εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ ακόμη και αν εργάζονταν με μερική απασχόληση για 400 ευρώ τον μήνα. Για να κλείσει το «παράθυρο» το υπουργείο Εργασίας πέρασε ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο «νέος» ασφαλισμένος, μπορεί να επιλέξει ως φορέα κύριας ασφάλισης το ΙΚΑ, μόνο αν ο εργοδότης του, του «κολλάει» 25 ένσημα τον μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Ο ΟΑΕΕ, πριν καν εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, εξέδωσε εγκύκλιο την οποία υπογράφει η διοικητής του ταμείου κ. Γ. Κωτίδου προκειμένου να δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες. Η εγκύκλιος έχει ήδη φτάσει στα κατά τόπους υποκαταστήματα και οι υπάλληλοι την εφαρμόζουν ήδη σε μισθωτούς με «μπλοκάκια», οι οποίοι απευθύνονται στον ΟΑΕΕ για να ανανεώσουν την εξαίρεσή τους. Τα παραδείγματα που εμπεριέχει η εγκύκλιος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: και ένα ένσημο να λείπει, ο ΟΑΕΕ ζητεί χρήματα αναδρομικά για πολλούς μήνες.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact