ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Έκκληση για επέκταση κατά 6 μήνες της αναστολής εξυπηρέτησης χρέους

Ορισμένες πιστώτριες χώρες της G20 εμφανίζονται απρόθυμες να διευρύνουν και να επεκτείνουν κατά 1 έτος την παράταση της εξυπηρέτησης του χρέους από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οπότε ενδέχεται να προκύψει συμβιβασμός για 6 μήνες αυτήν την εβδομάδα, όπως διεμήνυσε χθες Δευτέρα η Παγκόσμια Τράπεζα, διά στόματος του επικεφαλής της Ντέιβιντ Μαλπάς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κι ενώ ξεκινούν οι εικονικές ετήσιες συναντήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ότι οι ομάδες εργασίας για το χρέος της G20, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για παράταση της πρωτοβουλίας της αναστολής της εξυπηρέτησης χρέους της G20 (DSSI) κατά 1 έτος.

«Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική οδός και να είναι μια 6μηνη παράταση, η οποία θα δύναται να ανανεώνεται ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο Μαλπάς.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών από τις μεγάλες οικονομίες της G20 πρόκειται να συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο Τετάρτη. Τον Μάιο, ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία για να επιτρέψουν στις φτωχές χώρες να αναστείλουν τις πληρωμές για το επίσημο διμερές χρέος που οφείλεται στις πιστώτριες χώρες της G20 έως τα τέλη του 2020, μία πρωτοβουλία η οποία όπως είπε ο Μαλπάς έχει απελευθερώσει 5 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής, σε μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο Μαλπάς και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη ελάφρυνση του χρέους για τις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του, για να αποφευχθεί μια «χαμένη δεκαετία», καθώς η πανδημία πλήττει την οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα δύο θεσμικά όργανα θα προτείνουν ένα κοινό σχέδιο δράσης, για μείωση του αποθέματος χρέους, για τις φτωχές χώρες με μη βιώσιμα χρέη.

Μια νέα μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε χθες, έδειξε ότι μεταξύ των χωρών που έχουν επιλεγεί για το πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους της G20, το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε κατά 9,5% το 2019 σε 744 δισ. δολάρια.

Το επίσημο διμερές χρέος των φτωχότερων χωρών προς τις χώρες της G20 έφτασε τα 178 δισ. δολάρια το 2019, με το 63% αυτού να οφείλεται στην Κίνα. Η μελέτη ανέφερε ότι το μερίδιο της Κίνας σε αυτό το χρέος ανερχόταν στο 45% το 2013, τη χρονιά που το Πεκίνο ξεκίνησε την πρωτοβουλία Belt and Road.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact