ΥΓΕΙΑ

Πέντε άγνωστα σημάδια κακής λειτουργίας του θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, κυρίως όσον αφορά την απώλεια ή την αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων οι γυναίκες είναι 10 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν πρόβλημα στον θυρεοειδή αδένα συγκριτικά με τους άντρες.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει την θυρεοειδική ορμόνη (TH), η οποία ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη θερμοκρασία, τον μεταβολισμό και τους παλμούς της καρδιάς. Τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να πηγαίνουν προς το χειρότερο, όταν ο θυρεοειδής αδένας είναι υπερ- ή υπο-δραστήριος (υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός).

Η αύξηση βάρους, η υψηλή πίεση, η δυσκολία συγκέντρωσης, τα αδύναμα μαλλιά, οι ταχυκαρδίες, η υψηλή χοληστερίνη, οι αλλαγές στην όρεξη και την γεύση και οι πόνοι σε μύες και άκρα, είναι τα πιο γνωστά συμπτώματα της κακής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Δείτε όμως και πέντε σχετικά άγνωστα συμπτώματα που επίσης δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά και επομένως θα ήταν σώφρον να επισκεφτείτε τον γιατρό σας:

Νιώθετε αδημονία και είστε ευέξαπτοι: Είναι δύο καταστάσεις που συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό. Η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης κάνει τους μυς και τον μεταβολισμό σας να λειτουργούν “στο κόκκινο” και αυτό με τη σειρά του κάνει όλο το σώμα σας να είναι σε κατάσταση υπερδιέγερσης.

Μειωμένη σεξουαλική διάθεση: Η αισθητά μειωμένη ή και η πλήρης απουσία σεξουαλικής διάθεσης είναι ένα ακόμα σημάδι ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με τον θυρεοειδή σας αδένα. Η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης οδηγεί και σε μειωμένη λίμπιντο. Την ίδια στιγμή, ακόμα και η αντίθετη κατάσταση (υπερθυρεοειδισμός) έχει συμπτώματα που παίζουν αρνητικό ρόλο στην σεξουαλική διάθεση, όπως αύξηση σωματικού βάρους και η μειωμένη ενέργεια.

Ξηροδερμία και φαγούρα: Μια επιδερμίδα που είναι ξηρή ή/και τη νιώθετε συχνά να σας προκαλεί κνησμό (φαγούρα) μπορεί να είναι σύμπτωμα μειωμένου μεταβολισμού, ο οποίος με τη σειρά του ίσως να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό. Ο μειωμένος μεταβολισμός οδηγεί σε μικρότερη ποσότητα ιδρώτα. Η επιδερμίδα ή οποία δεν ενυδατώνεται επαρκώς από την φυσική λειτουργία της εφίδρωσης, γίνεται ξηρή, εμφανίζει νιφάδες νεκρού δέρματος και προκαλεί φαγούρα.

Αλλαγές στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Η διαταραχή στην παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης είναι πιθανό να καθυστερήσει την διαδικασία της πέψης. Από την άλλη πλευρά, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας, μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή πολύ πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Αλλαγές στην έμμηνο ρύση (περίοδος γυναικών): Όταν η περίοδός σας διαρκεί περισσότερες μέρες ή/και έχετε μεγαλύτερη απώλεια αίματος και περισσότερες κράμπες περιόδου, τότε ίσως έχετε πρόβλημα υποθυρεοειδισμού. Επίσης μπορεί οι περίοδοί σας να έχουν μεγαλύτερη συχνότητα. Από την άλλη πλευρά, ο υπερθυρεοειδισμός κάνει τις περιόδους σας να έχουν μικρότερη διάρκεια, να έρχονται με μικρότερη συχνότητα και να έχετε πολύ μικρή απώλεια αίματος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact