ΥΓΕΙΑ

Πέντε άγνωστα σημάδια κακής λειτουργίας του θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, κυρίως όσον αφορά την απώλεια ή την αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων οι γυναίκες είναι 10 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν πρόβλημα στον θυρεοειδή αδένα συγκριτικά με τους άντρες.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει την θυρεοειδική ορμόνη (TH), η οποία ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη θερμοκρασία, τον μεταβολισμό και τους παλμούς της καρδιάς. Τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να πηγαίνουν προς το χειρότερο, όταν ο θυρεοειδής αδένας είναι υπερ- ή υπο-δραστήριος (υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός).

Η αύξηση βάρους, η υψηλή πίεση, η δυσκολία συγκέντρωσης, τα αδύναμα μαλλιά, οι ταχυκαρδίες, η υψηλή χοληστερίνη, οι αλλαγές στην όρεξη και την γεύση και οι πόνοι σε μύες και άκρα, είναι τα πιο γνωστά συμπτώματα της κακής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Δείτε όμως και πέντε σχετικά άγνωστα συμπτώματα που επίσης δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά και επομένως θα ήταν σώφρον να επισκεφτείτε τον γιατρό σας:

Νιώθετε αδημονία και είστε ευέξαπτοι: Είναι δύο καταστάσεις που συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό. Η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης κάνει τους μυς και τον μεταβολισμό σας να λειτουργούν “στο κόκκινο” και αυτό με τη σειρά του κάνει όλο το σώμα σας να είναι σε κατάσταση υπερδιέγερσης.

Μειωμένη σεξουαλική διάθεση: Η αισθητά μειωμένη ή και η πλήρης απουσία σεξουαλικής διάθεσης είναι ένα ακόμα σημάδι ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με τον θυρεοειδή σας αδένα. Η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης οδηγεί και σε μειωμένη λίμπιντο. Την ίδια στιγμή, ακόμα και η αντίθετη κατάσταση (υπερθυρεοειδισμός) έχει συμπτώματα που παίζουν αρνητικό ρόλο στην σεξουαλική διάθεση, όπως αύξηση σωματικού βάρους και η μειωμένη ενέργεια.

Ξηροδερμία και φαγούρα: Μια επιδερμίδα που είναι ξηρή ή/και τη νιώθετε συχνά να σας προκαλεί κνησμό (φαγούρα) μπορεί να είναι σύμπτωμα μειωμένου μεταβολισμού, ο οποίος με τη σειρά του ίσως να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό. Ο μειωμένος μεταβολισμός οδηγεί σε μικρότερη ποσότητα ιδρώτα. Η επιδερμίδα ή οποία δεν ενυδατώνεται επαρκώς από την φυσική λειτουργία της εφίδρωσης, γίνεται ξηρή, εμφανίζει νιφάδες νεκρού δέρματος και προκαλεί φαγούρα.

Αλλαγές στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Η διαταραχή στην παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης είναι πιθανό να καθυστερήσει την διαδικασία της πέψης. Από την άλλη πλευρά, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας, μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή πολύ πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Αλλαγές στην έμμηνο ρύση (περίοδος γυναικών): Όταν η περίοδός σας διαρκεί περισσότερες μέρες ή/και έχετε μεγαλύτερη απώλεια αίματος και περισσότερες κράμπες περιόδου, τότε ίσως έχετε πρόβλημα υποθυρεοειδισμού. Επίσης μπορεί οι περίοδοί σας να έχουν μεγαλύτερη συχνότητα. Από την άλλη πλευρά, ο υπερθυρεοειδισμός κάνει τις περιόδους σας να έχουν μικρότερη διάρκεια, να έρχονται με μικρότερη συχνότητα και να έχετε πολύ μικρή απώλεια αίματος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact