ΥΓΕΙΑ

Πέντε άγνωστες αιτίες πίσω από το δραματικό ξέσπασμα του Έμπολα

Ο απολογισμός θανάτου από τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική έχει ξεπεράσει πλέον το φράγμα των 1.000 και δε φαίνεται να παρουσιάζει τάσεις ύφεσης.

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που έχουν συμβάλει στην εξάπλωση του φαινομένου, μερικοί από τους οποίους δεν έχουν λάβει τη δέουσα προσοχή.

1. Η αποψίλωση των δασών

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιδημία ξεκίνησε πιθανώς όταν ο ιός έσπασε το φράγμα των ειδών και μεταφέρθηκε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα είδη νυχτερίδων καταναλώνονται ευρέως σε χώρες της Δυτικής Αφρικής. Οι νυχτερίδες μπορεί να διαθέτουν αποθέματα του ιού Έμπολα στον οργανισμό τους χωρίς να αρρωσταίνουν. Όταν όμως ο ιός μεταφερθεί στον άνθρωπο, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα. Η επαφή των γηγενών με τις νυχτερίδες είναι πλέον συνηθέστερη από ποτέ, λόγω της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών.

2. Η κλιματική αλλαγή

Οι απότομες αλλαγές από το ξηρό στο υγρό κλίμα, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο συνήθεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλουν στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως ο Έμπολα. Όσο αυξάνεται η μέση θερμοκρασία του πλανήτη, εκδηλώνονται όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι περίοδοι ξηρασίας θα είναι μεγαλύτερες σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες οι βροχοπτώσεις θα είναι εντονότερες. Στις περιοχές που εκδηλώνονται απότομες και ακραίες εναλλαγές αυτών των φαινομένων είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν ξεσπάσματα του Έμπολα.

3. Η αστικοποίηση

Οι πληθυσμοί της περιφέρειας μετακινούνται προς πιο κεντρικές πόλεις. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ταχείας εξάπλωσης της μολυσματικής νόσου.

4. Η έλλειψη μέτρων από την κυβέρνηση

Τους δύο τελευταίους μήνες γίνονται συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης του Έμπολα από μη κυβερνητικούς οργανισμούς, οι οποίοι είναι και αυτοί που παρέχουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασθενείς. Το γεγονός αυτό δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αδυναμία των τοπικών κυβερνήσεων να παράσχουν τα απαραίτητα εφόδια για την αποτελεσματική καταστολή της επιδημίας.

5. Ο φόβος

Μικρές ομάδες ανθρώπων σε τοπικές κοινότητες έχουν κατηγορήσει γιατρούς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας ότι ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού. Έχουν δημιουργηθεί φράγματα που εμποδίζουν τις μετακινήσεις και την παροχή βοήθειας σε μικρά χωριά, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους όλο και περισσότεροι άνθρωποι και να μεταδίδεται ευκολότερα ο ιός.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact