ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες χώρες έχουν χρεοκοπήσει τα τελευταία 200 χρόνια – Πόσες φορές τα «κατάφερε» η Ελλάδα

Απογοήτευση, μελόδραμα και μια αμυδρή αχτίδα ελπίδας. Αυτά είναι τα συστατικά της τελευταίας πράξης του δράματος της Αργεντινής και οι ομολογιούχοι είναι οδυνηρά εξοικειωμένοι με αυτό, αναφέρει σε άρθρο του ο Economist, ο οποιος, παίρνοντας αφορμή από τη χρεοκοπία της χώρας κάνει μια ιστορική αναδρομή διακοσίων ετών παρουσιάζοντας όλες τις χώρες που βίωσαν το default.

Tα πρωτεία κατέχουν όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά Τουρκία και Ελλάδα τις κοντράρουν στα ίσια.

Ο πίνακας καλύπτει το ιστορικό χρεοκοπιών από το 1800 μέχρι το 2014, με την Αργεντινή να έχει χρεοκοπήσει 8 φορές, όπως επίσης το Περού, το Μεξικό, η Τουρκία.

Από το 1800 μέχρι το 1950, η συχνότητα της χρεοκοπίας ήταν χαμηλή, ωστόσο στη συνέχεια δυστυχώς η χώρα…. ανέβασε ρυθμούς.

Στην κατάταξη, η Αργεντινή βρίσκεται κάπου στη μέση, λίγο πάνω από την Ελλάδα, με το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα να κατακτούν την αρνητική πρωτιά, καθώς έχουν χρεοκοπήσει 10 φορές.

Ακολουθούν Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα, Βραζιλία, Χιλή με 9 χρεοκοπίες.

argentina-570

Η πρώτη χρεοκοπία της Αργεντινής κατεγράφη το 1827, μόλις 11 χρόνια μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία.
Όπως σημειώνει ο Economist στο άρθρο του, η Αργεντινή, δεκατρία χρόνια μετά την προηγούμενη χρεοκοπία της, μπήκε και πάλι σε καθεστώς χρεοκοπίας, για όγδοη φορά στην ιστορία της όπως φαίνεται κι από το διάγραμμα που παραθέτει η ιστοσελίδα.

Η τελευταία πληρωμή που έχασε ήταν αποτέλεσμα μια μακράς δικαστικής μάχης μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και μιας ομάδας κατόχων ομολόγων που αθετήθηκαν το 2001.
Ωστόσο, αν η Αργεντινή είχε επιλύσει αυτή τη διαμάχη, οι αγορές μπορεί να είχαν ξεχάσει γρήγορα τα προηγούμενα παραπτώματά της.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα σημειώνει την ταχύτερη αποκατάσταση, καθώς διαπραγματεύθηκε μαζικό «κούρεμα» σε ομόλογα αξίας άνω των 300 δις. ευρώ το 2012 και παρόλα αυτά κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα φέτος με την έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αξίας 4 δισ. ευρώ με απόδοση κάτω του 5%.

H Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει 7 φορές από το 1800 έως σήμερα, και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ”η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, για 90 χρόνια περίπου, δηλαδή το ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη”.

Σύμφωνα με τον Economist, πολλές από τις χώρες που έχουν χρεοκοπήσει από το 2001 (μεταξύ αυτών και αρκετές άλλες από τη Λατινική Αμερική), τώρα αντιμετωπίζονται ως εκπληκτικά ασφαλή «στοιχήματα», κρίνοντας από τις αποδόσεις των ομολόγων τους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact