ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική σύγκρουση στη Βενεζουέλα με την ανθρωπιστική βοήθεια στο επίκεντρο

Έτοιμες για «μάχη» με την κυβέρνηση οι κοινότητες στα σύνορα με τη Βραζιλία

Αποφασισμένοι να επιτρέψουν να περάσει στη Βενεζουέλα οποιαδήποτε ξένη ανθρωπιστική βοήθεια φτάσει στη χώρα δηλώνουν οι Pemon, αυτόχθονες που ζουν στα σύνορα με τη Βραζιλία, και είναι έτοιμοι και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας και την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει γίνει θρυαλλίδα έντονης πολιτικής κρίσης στη χώρα. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε πως είναι πολλές οι χώρες που στέλνουν τρόφιμα και φάρμακα στη Βενεζουέλα, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, σε σημεία συγκέντρωσης στην Κολομβία, τη Βραζιλία και ένα νησί της Καραϊβικής.

Ο Νικολάς Μαδούρο ωστόσο θεωρεί την ανθρωπιστική βοήθεια προοίμιο ξένης επέμβασης στη χώρα και απόπειρα υπονόμευσης και ανατροπής της κυβέρνησής του.

Έξι ηγέτες της κοινότητας των Pemon δήλωσαν πάντως στο Reuters ότι οι επείγουσες ανάγκες του πληθυσμού δεν επιτρέπουν καμία «πολιτικοποίηση» της παροχής βοήθειας.

«Είμαστε σωματικά προετοιμασμένοι- χωρίς όπλα- και πρόθυμοι να ανοίξουμε τα σύνορα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Ούτε η Εθνική φρουρά ούτε η κυβέρνηση μπορούν να το σταματήσουν αυτό». τονίζουν.

«Εάν φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια και εμποδίσουν το πέρασμά της, τότε δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν και κυβερνητικά οχήματα» προειδοποιούν. «Αν δεν είναι για το λαό, τότε δεν θα είναι ούτε για την κυβέρνηση».

Ο Γκουαϊδό τόνισε πάντως πως οι στρατιωτικοί που εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ, που έχει αποθηκευτεί στην Κολομβία, διαπράττουν «σχεδόν γενοκτονία», πάντως σε κάθε περίπτωση ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Υπάρχουν υπεύθυνοι και το καθεστώς το γνωρίζει. Αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κύριοι του στρατού» δήλωσε και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για μαζική πορεία αύριο Τρίτη.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει «ανθρωπιστική κρίση κατασκευασμένη από την Ουάσινγκτον» με σκοπό να μπορέσει να «επέμβει» στη Βενεζουέλα. Χαρακτηρίζει την αποστολή της βοήθειας «πολιτικό σόου» και επιρρίπτει στις κυρώσεις των ΗΠΑ την ευθύνη για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να τελειώσει «η αρπαγή» της εξουσίας που προσάπτει στον Μαδούρο και για να «σωθούν ζωές», χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο το κοινοβούλιο να εξουσιοδοτήσει τη στρατιωτική επέμβαση μιας ξένης δύναμης στη Βενεζουέλα. Χθες επανέλαβε την άρνησή του να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο Μαδούρο. «Σήμερα, ο χρόνος δεν κυλάει πια προς όφελός του. Η δημοκρατία είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Το μέλλον μας ανήκει» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact