ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατευθείτε από το επικίνδυνο χημικό που βρίσκεται παντού!

Έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για προβλήματα γονιμότητας, για περιστατικά υπέρτασης και για την ελλιπή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στα παιδιά. Βρίσκεται σε δεκάδες αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως πλαστικές συσκευασίες και αποδείξεις που τυπώνονται σε θερμικό χαρτί.

Ο λόγος για τη δισφαινόλη Α, μια σύνθετη χημική ουσία γνωστή και ως ΒΡΑ. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την επίδραση της ουσίας στον εγκέφαλο, τη συμπεριφορά και τον προστάτη αδένα των εμβρύων και των μικρών παιδιών. Επίσης, μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ ΒΡΑ και άσθματος ή κινδύνου παχυσαρκίας στα παιδιά.

Το πρόβλημα με το BPA δεν είναι μόνο τα προβλήματα υγείας που μπορεί πιθανώς να προκαλέσει, αλλά κυρίως το γεγονός ότι βρίσκεται παντού, από καθίσματα αυτοκινήτων και συσκευασίες τροφίμων έως ηλεκτρονικές συσκευές και οδοντικές κόλλες.

Πώς μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε την καθημερινή έκθεση στη χημική ουσία;

1. Αποφεύγουμε τα τρόφιμα σε κονσέρβα

Το πλαστικό εσωτερικό επίχρισμα στις κονσέρβες επιτελεί ένα σημαντικό σκοπό. Χωρίς αυτό, το μέταλλο διαβρώνεται σταδιακά και υπολείμματα εισέρχονται στις τροφές. Ωστόσο, και το BPA μπορεί να «διαρρεύσει» στις τροφές και να το καταναλώσουμε εν αγνοία μας. Ορισμένες εταιρίες επιλέγουν κονσέρβες που διαθέτουν την ένδειξη “BPA-free”, ωστόσο η τακτική αυτή κοστίζει κι έτσι δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Προτιμήστε κονσέρβες με την ένδειξη αυτή ή συσκευασίες από άλλα υλικά.

2. Δεν τοποθετούμε τα πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων

Είναι γνωστό πως κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό, αξίζει όμως να το επισημάνουμε. Το BPA δίνει στα πλαστικά ανθεκτικότητα, ώστε να διατηρούν το σχήμα τους και να μην σπάνε. Ορισμένα πλαστικά δοχεία φέρουν σχετική ένδειξη που δεν απαγορεύει τη χρήση σε μικροκύματα, ωστόσο αυτό σημαίνει πως δε θα καταστραφεί εντελώς το πλαστικό. Εσείς θα πρέπει να αποφεύγετε την πρακτική αυτή σε κάθε περίπτωση και να προτιμάτε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, θα πρέπει να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το αποθηκεύσετε σε τάπερ.

3. Πλένουμε τα χέρια μας αφού πιάσουμε μια απόδειξη

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι αποδείξεις που τυπώνονται σε θερμικό χαρτί περιέχουν δισφαινόλη Α. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς την επαφή με τις αποδείξεις, καθώς είναι απαραίτητες στις καθημερινές μας συναλλαγές, ωστόσο θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας αμέσως μετά και στο μεταξύ να αποφύγουμε την επαφή με τα μάτια ή το στόμα μας.

4. Πίνουμε από γυάλινο μπουκάλι

Μπορεί να είναι πιο βαρύ όταν χρειάζεται να το μεταφέρετε στην τσάντα σας, είναι όμως πιο ασφαλές. Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν BPA και το χημικό μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό μας όταν πίνουμε νερό, ειδικότερα αν το μπουκάλι έχει εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact