ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατευθείτε από το επικίνδυνο χημικό που βρίσκεται παντού!

Έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για προβλήματα γονιμότητας, για περιστατικά υπέρτασης και για την ελλιπή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στα παιδιά. Βρίσκεται σε δεκάδες αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως πλαστικές συσκευασίες και αποδείξεις που τυπώνονται σε θερμικό χαρτί.

Ο λόγος για τη δισφαινόλη Α, μια σύνθετη χημική ουσία γνωστή και ως ΒΡΑ. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την επίδραση της ουσίας στον εγκέφαλο, τη συμπεριφορά και τον προστάτη αδένα των εμβρύων και των μικρών παιδιών. Επίσης, μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ ΒΡΑ και άσθματος ή κινδύνου παχυσαρκίας στα παιδιά.

Το πρόβλημα με το BPA δεν είναι μόνο τα προβλήματα υγείας που μπορεί πιθανώς να προκαλέσει, αλλά κυρίως το γεγονός ότι βρίσκεται παντού, από καθίσματα αυτοκινήτων και συσκευασίες τροφίμων έως ηλεκτρονικές συσκευές και οδοντικές κόλλες.

Πώς μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε την καθημερινή έκθεση στη χημική ουσία;

1. Αποφεύγουμε τα τρόφιμα σε κονσέρβα

Το πλαστικό εσωτερικό επίχρισμα στις κονσέρβες επιτελεί ένα σημαντικό σκοπό. Χωρίς αυτό, το μέταλλο διαβρώνεται σταδιακά και υπολείμματα εισέρχονται στις τροφές. Ωστόσο, και το BPA μπορεί να «διαρρεύσει» στις τροφές και να το καταναλώσουμε εν αγνοία μας. Ορισμένες εταιρίες επιλέγουν κονσέρβες που διαθέτουν την ένδειξη “BPA-free”, ωστόσο η τακτική αυτή κοστίζει κι έτσι δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Προτιμήστε κονσέρβες με την ένδειξη αυτή ή συσκευασίες από άλλα υλικά.

2. Δεν τοποθετούμε τα πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων

Είναι γνωστό πως κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό, αξίζει όμως να το επισημάνουμε. Το BPA δίνει στα πλαστικά ανθεκτικότητα, ώστε να διατηρούν το σχήμα τους και να μην σπάνε. Ορισμένα πλαστικά δοχεία φέρουν σχετική ένδειξη που δεν απαγορεύει τη χρήση σε μικροκύματα, ωστόσο αυτό σημαίνει πως δε θα καταστραφεί εντελώς το πλαστικό. Εσείς θα πρέπει να αποφεύγετε την πρακτική αυτή σε κάθε περίπτωση και να προτιμάτε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, θα πρέπει να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το αποθηκεύσετε σε τάπερ.

3. Πλένουμε τα χέρια μας αφού πιάσουμε μια απόδειξη

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι αποδείξεις που τυπώνονται σε θερμικό χαρτί περιέχουν δισφαινόλη Α. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς την επαφή με τις αποδείξεις, καθώς είναι απαραίτητες στις καθημερινές μας συναλλαγές, ωστόσο θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας αμέσως μετά και στο μεταξύ να αποφύγουμε την επαφή με τα μάτια ή το στόμα μας.

4. Πίνουμε από γυάλινο μπουκάλι

Μπορεί να είναι πιο βαρύ όταν χρειάζεται να το μεταφέρετε στην τσάντα σας, είναι όμως πιο ασφαλές. Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν BPA και το χημικό μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό μας όταν πίνουμε νερό, ειδικότερα αν το μπουκάλι έχει εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact