ΥΓΕΙΑ

Πώς συνδέεται η μόρφωση με το εγκεφαλικό

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και παραπονιούνται από κενά μνήμης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, προειδοποιούν ειδικοί.

Ερευνητές από την Ολλανδία υποστηρίζουν, ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης διατρέχουν κατά 39% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο αν έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν ανέβει πολλά «σκαλοπάτια» στην εκπαίδευση.

Οι γιατροί αναφέρουν, ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς να εντοπίζουν τους ασθενείς που παραπονιούνται για αλλαγές στην κατάσταση της μνήμης τους και να μειωθούν οι πιθανότητές τους να πάθουν εγκεφαλικό.

Ο Dr Arfan Ikram, επίκουρος καθηγητής νευροεπιδημιολογίας από το πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ, υποστηρίζει ότι οι μπλοκαρισμένες αρτηρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τόσο σε εγκεφαλικό, όσο και σε προβλήματα μνήμης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

«Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν προβλήματα μνήμης. Λόγω της κοινής, υποκείμενης αγγειακής παθολογίας, εμείς θέτουμε την αντίστροφη ερώτηση: Μήπως τα προβλήματα μνήμης δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια;» εξήγησε ο ίδιος.

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 9.000 ενήλικες ηλικίας 55 ετών και άνω. Συνολικά, περίπου ένας στους εννέα συμμετέχοντες υπέφεραν από εγκεφαλικό το διάστημα που διήρκεσε η έρευνα. Όσοι ανέφεραν κενά μνήμης, εμφάνιζαν 20% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι κατέληξαν ακόμη στο συμπέρασμα, ότι αυτοί που παραπονούνταν για προβλήματα στη μνήμη τους είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό αν είχαν υψηλό επίπεδο μόρφωσης.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact