ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς θα είναι η ζωή σου το 2040 εάν λειτουργήσει το σχέδιο της ΕΕ για το κλίμα- Πιθανό ή απίθανο;

Το υποθετικό σενάριο περιγράφει η έρευνα του Politico.

Το έτος είναι το 2040 και η πράσινη επανάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ολοκληρωθεί κατά 90%. Πιθανό ή εντελώς απίθανο. Ας πούμε πως τα πράγματα πάνε καλά και οι δεσμεύσεις του σχεδίου της ΕΕ τηρούνται εις το ακέραιο.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο 2040: Η κλιματική ουδετερότητα είναι εφικτή καθώς το μπλοκ κατάφερε να μειώσει τις συλλογικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο ένα δέκατο των επιπέδων του 1990, σύμφωνα με τον στόχο που είχε προταθεί 16 χρόνια νωρίτερα.

Το αποτέλεσμα είναι μια ήπειρος που μεταμορφώνεται — ανεξάρτητα από το πόσο οι κορυφαίοι πολιτικοί της ΕΕ, κουρασμένοι από τις ρυθμίσεις και επιφυλακτικοί στις εκλογές, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις συνέπειες το 2024. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε εδώ: οι κυβερνητικοί συνασπισμοί διαλύθηκαν, οι εταιρείες έκλεισαν και οι αγρότες πολιόρκησαν τις Βρυξέλλες περισσότερο από μία φορά.

Οι Ευρωπαίοι πλέον ποδηλατούν περισσότερο και τρώνε λιγότερο κρέας. Οι αγροτικές περιοχές κατοικούνται από λιγότερες αγελάδες στο έδαφος και περισσότερα ηλεκτρικά καλώδια από πάνω.

Δεν έχει μείνει ούτε ένας ανθρακωρύχος στην ΕΕ, αλλά οι θέσεις εργασίας στην πράσινη μεταποίηση ανθούν.

Εν ολίγοις, μια μείωση κατά 90 τοις εκατό μέχρι το 2040 απαιτεί από την Ευρώπη να αναδιαμορφώσει την οικονομία της, να αλλάξει τα τοπία της και να αλλάξει τον τρόπο ζωής της.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επέβαλε επίσης αλλαγές. Οι νότιες χώρες περιορίζουν την υπαίθρια εργασία το καλοκαίρι. Η βιομηχανία τουρισμού σκι στις Άλπεις καταρρέει. Από ένα κλιματιζόμενο Berlaymont, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπτύσσει έναν αυξανόμενο ευρωπαϊκό στόλο πυρόσβεσης για την καταπολέμηση των άγριων δασικών πυρκαγιών και μεσολαβεί μεταξύ περιοχών που διαφωνούν για τα δικαιώματα του νερού.

Το 2024, η Επιτροπή μόλις υποστήριξε ένα σχέδιο που ουσιαστικά οραματίζεται αυτό το μέλλον. Σε μια εκτίμηση επιπτώσεων 605 σελίδων, περιγράφει πώς η ΕΕ θα μπορούσε να επιτύχει μείωση των εκπομπών κατά 90 τοις εκατό έως το 2040.

Ωστόσο, είναι αδύνατο να πούμε αν αυτό το φανταστικό μέλλον θα αναδυθεί ποτέ. Σε ολόκληρη την ήπειρο, οι πολιτικές για το κλίμα αντιμετωπίζουν αντίσταση. Οι αγρότες της Ευρώπης είναι σε εξέγερση και οι επικείμενες εκλογές στην ΕΕ δελεάζουν τους νομοθέτες να υποσχεθούν στους ψηφοφόρους τους μια αβίαστη πράσινη μετάβαση.

Ωστόσο , κοιτάζοντας την αξιολόγηση της ίδιας της ΕΕ και τις πρόσφατες εκθέσεις της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρώπης για την Κλιματική Αλλαγή, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Εάν η Ευρώπη θέλει να χτυπήσει την κλιματική ουδετερότητα, οι αλλαγές που θα αλλάξουν τη ζωή είναι αναπόφευκτες. Δεν υπάρχει μονοπάτι χαμηλών τόνων προς το καθαρό μηδέν.

Οπότε — αν υποθέσουμε ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο (ένα μεγάλο αν), δείτε πώς μπορεί να μοιάζει η ζωή στην Ευρώπη σε 16 χρόνια από τώρα.

Πηγή: Politico

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact