ΚΟΣΜΟΣ

Πώς τιμωρούν στις ΗΠΑ τους εμπόρους αυτοκινήτων που γυρίζουν χιλιόμετρα

Οι καταναλωτές πολύ δύσκολα εμπιστεύονται πια τις μάντρες μεταχειρισμένων

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η εξαπάτηση καταναλωτών από εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που «γυρίζουν» τα χιλιόμετρα στα οδόμετρα με στόχο να κάνουν πιο «δελεαστικά» τα προϊόντα τους.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι καταναλωτές πολύ δύσκολα εμπιστεύονται πια τις μάντρες μεταχειρισμένων.

Προφανώς και δεν πρόκειται για φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Απλά σε κάποιες περιπτώσεις οι έλεγχοι είναι πιο εντατικοί και οι ποινές πολύ αυστηρές.

Στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, συνελήφθη πρόσφατα ένας έμπορος αυτοκινήτων, ονόματι Randy Greene, ιδιοκτήτης της εταιρείας, RJ’s Auto Sales, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε εξαπατήσει πελάτες, πουλώντας τους αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα. Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από έρευνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με το γραφείο του εισαγγελέα της Αλαμπάμα, δεν μιλάμε απλά για αφαίρεση μερικών δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που «εξαφανίστηκαν» από τα οδόμετρα αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο εν λόγω έμπορος είχε «πειράξει» το κοντέρ σε τουλάχιστον 12 αυτοκίνητα, αφαιρώντας κατά μέσο όρο 196.000 χιλιόμετρα! Στην πιο ακραία περίπτωση που εντοπίστηκε είχε «σβήσει» 350.837 χιλιόμετρα από το οδόμετρο ενός αυτοκινήτου!

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, η απάτη έλαβε χώρα από τον Οκτώβρη του 2014 έως και τον Νοέμβριο του 2016, ωστόσο η Κυβέρνηση της Αλαμπάμα ζήτησε από όλους όσοι την τελευταία πενταετία αγόρασαν αυτοκίνητο από τον συγκεκριμένο έμπορο και έχουν αμφιβολίες να ενημερώσουν σχετικά τις μυστικές υπηρεσίες.

«Όποιος παραβιάζει τους ομοσπονδιακούς νόμους και διαπράττει απάτη θα διερευνηθεί και θα διωχθεί αυστηρά», ανέφερε ο εισαγγελέας, Jay E. Town.

«Το Κογκρέσο έχει περάσει τέτοιους νόμους προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την οικονομία στο σύνολό της. Άνθρωποι που ασχολούνται με αυτού του είδους την επαίσχυντη δραστηριότητα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες όταν πιαστούν», πρόσθεσε.

Ο έμπορος αντιμετωπίζει συνολικά 15 κατηγορίες – τρεις για τραπεζική απάτη και 12 για παραβίαση οδομέτρων οχημάτων. Σε περίπτωση που καταδικαστεί ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς.

Ενδεικτικά, ο νόμος προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης 3 χρόνια και μέγιστο πρόστιμο 250.000 δολάρια για την παραβίαση χιλιομετρητή, ενώ στην περίπτωση της τραπεζικής απάτης, προβλέπεται φυλάκιση έως 30 χρόνια και πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο δολάρια. Όπως καταλαβαίνεται αν κριθεί ένοχος για τις 15 κατηγορίες που αντιμετωπίζει τότε θα περάσει κάποιες δεκαετίες στη φυλακή.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact