ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» σε μη εγκεκριμένα φάρμακα για τον Έμπολα


Η χορήγησή τους όμως απαιτεί την «εν επιγνώσει συναίνεση, την ελευθερία της επιλογής, την τήρηση του απορρήτου, τον σεβασμό για τον άνθρωπο, τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και τη συμμετοχή της κοινότητας», επισημαίνει 

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έκρινε σήμερα ότι είναι ιατρικά δεοντολογικό να χορηγούνται μη εγκεκριμένα φάρμακα ή εμβόλια, άγνωστης μέχρι στιγμής αποτελεσματικότητας και ενδεχόμενων παρενεργειών, για την πειραματική θεραπεία ή πρόληψη της θανατηφόρου επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι υπάρχει η ηθική υποχρέωση για την αξιολόγηση των πειραματικών αυτών φαρμάκων και εμβολίων με τις καλύτερες δυνατές κλινικές δοκιμές δεδομένων των συνθηκών.

Η χορήγησή τους όμως απαιτεί την “εν επιγνώσει συναίνεση, την ελευθερία της επιλογής, την τήρηση του απορρήτου, τον σεβασμό για τον άνθρωπο, τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και τη συμμετοχή της κοινότητας”, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Η επιτροπή συγκλήθηκε για να συζητήσει αν τα διάφορα πειραματικά φάρμακα και εμβόλια που παρασκευάζονται για την αντιμετώπιση του Έμπολα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την επιδημία, παρότι δεν έχουν πλήρως δοκιμαστεί και λάβει έγκριση.

Η επιτροπή συνήλθε ύστερα από την απόφαση να χορηγηθεί το πειραματικό φάρμακο κατά του Έμπολα, το ZMapp, το οποίο παρασκευάζει η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Mapp Biopharmaceutical, σε δύο αμερικανούς εθελοντές ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Λιβερία, οι οποίοι μολύνθηκαν με τον ιό.

“Η επιδημία του Έμπολα μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση των διαθέσιμων μέσων όπως η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση, με τον εντοπισμό και την παρακολούθηση όσων ήλθαν σε επαφή και με την τήρηση των αυστηρών διαδικασιών για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, μία συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο θα ήταν πιθανό πλεονέκτημα στην καταπολέμηση του ιού”, ανέφερε η επιτροπή.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact