ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για τεράστια έλλειψη τροφίμων στη Βόρεια Κορέα

Σε χαμηλό δεκαετίας η παραγωγή πέρσι

Τη χειρότερη παραγωγή τροφίμων των τελευταίων δέκα και πλέον ετών κατέγραψε πέρσι η Βόρεια Κορέα, καθώς, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, η παραγωγή γεωργικών προϊόντων μειώθηκε ραγδαία, λόγω φυσικών καταστροφών, έλλειψης καλλιεργήσιμων γαιών και της εφαρμογής αναποτελεσματικών μεθόδων.

Η χώρα βιώνει χρόνιες ελλείψεις τροφίμων ενώ υφίσταται αυστηρές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα για τα απαγορευμένα προγράμματά της με σκοπό την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, η χώρα βιώνει χρόνιες ελλείψεις τροφίμων.

Οι συγκομιδές της περασμένης χρονιάς δεν ξεπέρασαν τα 4,95 εκατ. τόνους, ήταν δηλαδή μειωμένες κατά 500.000 τόνους, όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεσή τους για τις «ανάγκες και τις προτεραιότητες» του 2019.

Πρόκειται για «τη χαμηλότερη παραγωγή εδώ και πάνω από μια δεκαετία», όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα Τάπαν Μίσρα. «Αυτό θα μεταφραστεί σε τεράστια έλλειψη τροφίμων», προειδοποίησε ο ίδιος.

Συνέπεια της μεγάλης υποχώρησης της γεωργικής παραγωγής είναι πως 10,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα, ήτοι το 43% του συνόλου του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή 600.000 περισσότεροι από ό,τι την περασμένη χρονιά, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποσιτισμού και ασθενειών.

Την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια αυξάνεται, ο ΟΗΕ έχει αναγκαστεί να μειώσει τον αριθμό-στόχο των Βορειοκορεατών στους οποίους σκοπεύει να προσφέρει βοήθεια, από τα έξι στα 3,8 εκατομμύρια, ελλείψει χρηματοδοτήσεων, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ο Μίσρα υπογράμμισε πως μόλις το 24% του ποσού που είχε ζητηθεί από τον Οργανισμό την περασμένη χρονιά εξασφαλίστηκε και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια από τις «πιο ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενες» προσπάθειες να αντιμετωπιστούν ανθρωπιστικές κρίσεις «σε όλο τον κόσμο». «Το ανθρώπινο κόστος της ανικανότητάς μας να ανταποκριθούμε είναι αδύνατον να μετρηθεί» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως οι διεθνείς κυρώσεις έχουν δημιουργήσει απρόβλεπτες καθυστερήσεις και εγείρουν μεγάλες προκλήσεις για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, μολονότι θεωρητικά αυτά έχουν εξαιρεθεί πλήρως βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του  ΟΗΕ με τις οποίες επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact