ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για τεράστια έλλειψη τροφίμων στη Βόρεια Κορέα

Σε χαμηλό δεκαετίας η παραγωγή πέρσι

Τη χειρότερη παραγωγή τροφίμων των τελευταίων δέκα και πλέον ετών κατέγραψε πέρσι η Βόρεια Κορέα, καθώς, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, η παραγωγή γεωργικών προϊόντων μειώθηκε ραγδαία, λόγω φυσικών καταστροφών, έλλειψης καλλιεργήσιμων γαιών και της εφαρμογής αναποτελεσματικών μεθόδων.

Η χώρα βιώνει χρόνιες ελλείψεις τροφίμων ενώ υφίσταται αυστηρές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα για τα απαγορευμένα προγράμματά της με σκοπό την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, η χώρα βιώνει χρόνιες ελλείψεις τροφίμων.

Οι συγκομιδές της περασμένης χρονιάς δεν ξεπέρασαν τα 4,95 εκατ. τόνους, ήταν δηλαδή μειωμένες κατά 500.000 τόνους, όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεσή τους για τις «ανάγκες και τις προτεραιότητες» του 2019.

Πρόκειται για «τη χαμηλότερη παραγωγή εδώ και πάνω από μια δεκαετία», όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα Τάπαν Μίσρα. «Αυτό θα μεταφραστεί σε τεράστια έλλειψη τροφίμων», προειδοποίησε ο ίδιος.

Συνέπεια της μεγάλης υποχώρησης της γεωργικής παραγωγής είναι πως 10,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα, ήτοι το 43% του συνόλου του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή 600.000 περισσότεροι από ό,τι την περασμένη χρονιά, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποσιτισμού και ασθενειών.

Την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια αυξάνεται, ο ΟΗΕ έχει αναγκαστεί να μειώσει τον αριθμό-στόχο των Βορειοκορεατών στους οποίους σκοπεύει να προσφέρει βοήθεια, από τα έξι στα 3,8 εκατομμύρια, ελλείψει χρηματοδοτήσεων, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ο Μίσρα υπογράμμισε πως μόλις το 24% του ποσού που είχε ζητηθεί από τον Οργανισμό την περασμένη χρονιά εξασφαλίστηκε και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια από τις «πιο ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενες» προσπάθειες να αντιμετωπιστούν ανθρωπιστικές κρίσεις «σε όλο τον κόσμο». «Το ανθρώπινο κόστος της ανικανότητάς μας να ανταποκριθούμε είναι αδύνατον να μετρηθεί» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως οι διεθνείς κυρώσεις έχουν δημιουργήσει απρόβλεπτες καθυστερήσεις και εγείρουν μεγάλες προκλήσεις για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, μολονότι θεωρητικά αυτά έχουν εξαιρεθεί πλήρως βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του  ΟΗΕ με τις οποίες επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact