ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις – σοκ για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Άμεση νομοθετική ρύθμιση με ισχύ από 1ης Ιουλίου για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 18 μήνες κάθε χρόνο απαιτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών

Προτάσεις – σοκ για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έθεσαν στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το δικό του αίτημα να μετατεθεί το φθινόπωρο αυτή η παρέμβαση, ώστε να ενσωματωθεί στο σύνολο των νέων ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αξιώνουν να περιληφθεί η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου.

Ζητούν η ρύθμιση να έχει ισχύ από 1ης Ιουλίου 2015 και να προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 18 μήνες κάθε χρόνο, μέχρι την πλήρη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα προτιμούσε η νέα ρύθμιση να έχει ισχύ από 1ης Οκτωβρίου 2015, ή 1ης Ιανουαρίου 2016 και να προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 6 μήνες το χρόνο.

Αργότερα τα εργασιακά

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων, η συζήτηση μετατίθεται για το φθινόπωρο. Η ελληνική πλευρά ζητά να εμπλακούν και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ILO και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εκδώσει 12 αποφάσεις που κρίνουν ότι είναι αντίθετες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μια σειρά ρυθμίσεις των προηγούμενων μνημονιακών νόμων.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους τoυ ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ.

«Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον “οδικό χάρτη” της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμία σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των “βέλτιστων πρακτικών” που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».

Όπως επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact