ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση Βόμβα: Σύνταξη ανάλογα με την περιουσία – Ποιοι θα δικαιούνται 360 Ευρώ;

Το οριστικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και φέρνει μεγάλες ανατροπές.

Η επιτροπή σοφών προτείνει εθνική σύνταξη με βάση το εισόδημα και αναλογική με βάση τις εισφορές. Παράλληλα σημειώνεται:

βασική σύνταξη 360 ευρώ για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και θα χορηγείται στα 67
μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης επανυπολογισμό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ

Ποιοι θα δικαιούνται τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ

Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται στα 67, ωστόσο θα τη δικαιούνται όσοι είναι στα όρια της φτώχειας αφού θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.  Οι υπόλοιποι θα δικαιούνται μόνο το ποσό που συγκέντρωσαν από τις εισφορές. Mε βάση τους σχεδιασμούς και τα συμπεράσματα της επιτροπής σοφών στο μέλλον η αναλογική και η εθνική σύνταξη δεν θα υπερβαίνει το 55% του μέσου όρου των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων. Το τελικό ποσό της σύνταξης  δεν θα είναι σταθερό αλλά θα κυμαίνεται ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής και το ποσοστό αναπροσαρμογής των συντάξεων.

Από ποιο ποσό ξεκινούν οι περικοπές 
Οι μειώσεις των συντάξεων θα υπολογίζονται με βάση την αρχική σύνταξη, πριν τις πρώτες μειώσεις το 2009. Οπως γράφει και ο Ελεύθερος Τύπος αυτό σημαίνει πως το όριο δεν μπαίνει στα 1.000 ευρώ, αλλά στα 700. Οι περικοπές θα ξεκινούν από το 3% και θα φτάνουν ως και 7%.

Από 6 μήνες έως 17 χρόνια η αύξηση των ορίων ηλικίας 
Από 6 μήνες έως 17 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις, αυξάνονται έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένους που μέχρι πριν από την ψήφιση του 3ου μνημονίου μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, νωρίτερα από τα 67 έτη.

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τους πίνακες που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση και προβλέπουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από έξι μήνες έως 17 χρόνια – σε ακραίες περιπτώσεις.

Στη στήλη «Ηλικία» των δύο πινάκων εμφανίζεται η ηλικία θεμελίωσης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης πριν το τρίτο Μνημόνιο και στη στήλη «Ηλικία συνταξιοδότησης» το νέο – κατά περίπτωση – όριο ηλικίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που το 2018, βάσει του πίνακα 1, θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56, πλέον θα συνταξιοδοτηθεί στα 59.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact