ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: Η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση της επιδημίας του Έμπολα

Η Ισπανία περνά «περίπλοκες και δύσκολες στιγμές» εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει η επιδημία του ιού Έμπολα, όμως θα κάνει τα πάντα για να την ξεπεράσει, διαβεβαίωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

«Είναι περίπλοκες και δύσκολες στιγμές», είπε ο Ραχόι έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο της Μαδρίτης όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μια ισπανίδα νοσοκόμα που προσεβλήθη από τον ιό Έμπολα, το πρώτο πρόσωπο που μολύνθηκε από τον θανατηφόρο ιό εκτός Αφρικής.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να ξεπεραστεί η κρίση, υπογράμμισε ο Ραχόι.

Εξάλλου η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση μιας διυπουργικής ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας, Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών και θα υποστηρίζεται από μια νέα επιστημονική επιτροπή για τον ιό Έμπολα, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Μετά τη μόλυνση της ισπανίδας νοσοκόμας Τερέσα Ρομέρο από τον ιό Έμπολα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα συνδικάτα του υγειονομικού προσωπικού της Ισπανίας, επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς αποκαλύφθηκαν πολλές παραλείψεις στην εφαρμογή των διαδικασιών προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση δέχθηκε επίσης επικρίσεις επειδή δέχθηκε να επαναπατρίσει τους δύο ιεραποστόλους που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Η ντε Σανταμαρία απάντησε ότι οι ιερείς αυτοί, που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους να φροντίζουν ασθενείς στην Αφρική, «είχαν το δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του τμήματος υγείας της Μαδρίτης δέχεται επικρίσεις σήμερα εξαιτίας των πολλών ατοπημάτων που διέπραξε σε σχέση με την Ρομέρο, την οποία κατηγόρησε ότι είπε ψέματα.

Ο Χαβιέ Ροντρίγκες, υπεύθυνος για όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες στη Μαδρίτη και την επαρχία της, διερωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε αν η Τερέσα Ρομέρο –που νοσηλεύεται από τη Δευτέρα– είπε ψέματα στους γιατρούς.

Ο Ροντρίγκες φάνηκε να ρίχνει την ευθύνη για την καθυστέρηση των αρχών να περιθάλψουν τη νοσοκόμα στην ίδια, λέγοντας ότι η Ρομέρο δεν αποκάλυψε στον γιατρό που την ανέλαβε ότι είχε έρθει σε επαφή με τους δύο ιεραποστόλους που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.

Έκτοτε, η Ροντρίγκες έκανε και άλλες άκομψες δηλώσεις, αν και διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει «να κατηγορήσει κανέναν».

Παρόλο που οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η αφαίρεση των στολών προστασίας είναι κρίσιμης σημασίας για τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που ασχολούνται με τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ο Ροντρίγκες σχολίασε: «Δεν χρειάζεται μάστερ για να καταλάβει κανείς πώς να βγάζει μια στολή. Όμως σίγουρα κάποια μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους άλλους».

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο ίδιος είπε ότι η νοσοκόμα «δεν θα πρέπει να αισθανόταν και πολύ άρρωστη καθώς πήγε σε ένα κομμωτήριο» για να κάνει αποτρίχωση. Πλέον δύο εργαζόμενες στο κομμωτήριο νοσηλεύονται στην απομόνωση για προληπτικούς λόγους.

Μια οργάνωση για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας ζήτησε την παραίτησή του, ενώ ο Ροντρίγκες δέχθηκε πυρά και από την αντιπολίτευση στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της Μαδρίτης χθες Πέμπτη.

«Αν πρέπει να παραιτηθώ, θα το κάνω. Είμαι γιατρός και δεν έχω οικονομικό πρόβλημα», απάντησε.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact