ΥΓΕΙΑ

Ροδιόλα: Το «θαυματουργό» βότανο που βελτιώνει σώμα, πνεύμα και ψυχή

Η ροδιόλα (Rhodiola rosea) είναι ένα βότανο που αναπτύσσεται σε ψυχρές και βραχώδεις περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας (κυρίως στη Σιβηρία).

Η ρίζα του φυτού περιέχει παραπάνω από 140 βιοδραστικά συστατικά και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στις χώρες της Σκανδιναβίας και τη Ρωσία, για τη βελτίωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, καθώς και την ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ωφέλιμη η ροδιόλα;

– Μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης

Η ροδιόλα είναι ένα προσαρμογόνο βότανο, του οποίου η κατανάλωση βοηθά το σώμα να προσαρμόζεται καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 η ροδιόλα έχει την ικανότητα να βελτιώνει συμπτώματα όπως το στρες και η κατάθλιψη, που συνδέονται με την επαγγελματική εξουθένωση («burn out»).

Επιπλέον, θετικά αποτελέσματα από τη χρήση ροδιόλας έχουν παρατηρηθεί στη μείωση των συμπτωμάτων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (ΓΑΔ), αλλά και μερικών συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Όσον αφορά την αντικαταθλιπτική δράση της ροδιόλας, φαίνεται πως αυτή μπορεί να δρα μέσω εξισορρόπησης των νευροδιαβιβαστών, που επηρεάζουν τη διάθεση και το συναίσθημα, στον εγκέφαλο.

– Αντιμετώπιση της κόπωσης

Η δράση της ροδιόλας ως προσαρμογόνο θεωρείται πως βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και του ανεπαρκούς ύπνου.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 100 άτομα με συμπτώματα χρόνιας κόπωσης, που έλαβαν 400mg ροδιόλας για 8 εβδομάδες, έδειξε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων άγχους, της κούρασης, της διάθεσης, της συγκέντρωσης, αλλά και γενικότερα της ποιότητας ζωής.

– Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Μια ανασκόπηση 36 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα συμπληρώματα ροδιόλας μπορούν να διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και να βελτιώσουν ορισμένες γνωστικές λειτουργίες, όπως η μάθηση, η προσοχή και η μνήμη. Ως εκ τούτου, η ροδιόλα αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και αντιμετώπιση διαταραχών της διάθεσης στους ανθρώπους.

– Βελτίωση της αθλητικής απόδοσης

Η ροδιόλα, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βελτιώσει την αθλητική επίδοση, μέσω της μείωσης της σωματικής και πνευματικής κόπωσης και αύξησης της αντιοξειδωτικής δράσης.

Μελέτες σε ζώα έχουν παρατηρήσει σημαντική βελτίωση της μυϊκής δύναμης και σωματικής απόδοσης, ύστερα από χορήγηση εκχυλίσματος ροδιόλας μετά από ασκήσεις αντίστασης. Παρόμοια θετικά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί και σε μελέτες σε ανθρώπους.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μελέτες που υποστηρίζουν πως η ροδιόλα δεν βοηθάει σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, με αποτέλεσμα να απαιτείται παραπάνω έρευνα για ένα σαφές συμπέρασμα.

– Αντιμετώπιση καρκίνου

Παρόλο που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με την αντικαρκινική δράση της ροδιόλας, μελέτες in vitro και σε ζώα έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η σαλιδροσίδη, που περιέχει η ροδιόλα, θεωρείται πως είναι υπεύθυνη για την αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, του στομάχου, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης, που έχει παρατηρηθεί σε in vitro και in vivo μελέτες.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της ροδιόλας;

Η ροδιόλα θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους και οι μόνες ανεπιθύμητες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι ήπιες και όχι σοβαρές. Αυτές περιλαμβάνουν τη ζάλη, τη ξηροστομία, τη νευρικότητα και τα προβλήματα ύπνου.

Πώς χρησιμοποιείται η ροδιόλα;

Η ροδιόλα λαμβάνεται κυρίως ως εκχύλισμα, σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά καταναλώνεται συχνά και ως τσάι.

Η λήψη συμπληρωμάτων ροδιόλας συνιστάται να γίνεται με άδειο στομάχι, πριν το γεύμα, αλλά όχι πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκειά του.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact