ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έρχονται αντίποινα εις βάρος αεροπορικών, αν επιβληθούν νέες κυρώσεις


Έχει ήδη συζητηθεί το σενάριο ενδεχόμενης αναβολής εφαρμογής των κυρώσεων έως και μία εβδομάδα προκειμένου να δοθεί χρόνος στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επίλυση της σύγκρουσης

O πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες των χωρών της Δύσης τη διέλευση από το ρωσικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο να υποστούν υψηλές επιβαρύνσεις. 

«Στην περίπτωση κυρώσεων που θα συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα ή που θα προβλέπουν νέους περιορισμούς στο χρηματοοικονομικό μας τομέα, θα πρέπει να απαντήσουμε με ασύμμετρο τρόπο» προειδοποίησε ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα στον ιστότοπο της ρωσικής εφημερίδας Βενταμόστι. 

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υιοθετήσει επίσημα νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο Μεντβέντεφ ανέφερε «για παράδειγμα τους περιορισμούς στον τομέα των αερομεταφορών». 

«Θεωρούμε δεδομένο ότι διατηρούμε φιλικές σχέσεις με τους εταίρους μας και για αυτόν το λόγο ο ουρανός πάνω από τη Ρωσία είναι ανοικτός για διελεύσεις», εξήγησε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε: «Όμως εάν μας επιβάλουν περιορισμούς, εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Εάν οι αερομεταφορείς των δυτικών χωρών πετάνε εκτός του εναέριου χώρου μας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώχευση πολλών εταιρειών που βρίσκονται ήδη στα όρια της επιβίωσης». 

Η Ρωσία είχε ήδη προειδοποιήσει στις αρχές Αυγούστου ότι εξετάζει να απαγορεύσει στις εταιρείες των χωρών της Δύσης τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της που αποτελεί τον συντομότερο δρόμο για τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν οδυνηρό για τις εταιρείες που θα έβλεπαν τα έξοδα για τα καύσιμα να εκτοξεύονται κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά πτήση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. 

Όμως μια απαγόρευση θα είχε επίσης επιπτώσεις για την ρωσική κρατική εταιρεία Αεροφλότ, που λαμβάνει αποζημιώσεις για αυτές τις διελεύσεις το ύψος των οποίων υπολογίζεται από τους ειδικούς στα 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ έχει δει τα κέρδη της να μειώνονται το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας της υπάρχουσας κρίσης και των επιπτώσεων στις μετακινήσεις. 

«Οι κυρώσεις δε βοηθούν στην αποκατάστασης της ειρήνης στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ ο οποίος έκρινε ότι δεν εξηγούνται παρά μόνο από «την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί η ισχύς στις διεθνείς σχέσεις». Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις είναι πάντα «αμφίδρομες» και ότι «εκείνος που επιβάλει κυρώσεις πρώτος καταδικάζει τον εαυτό του σε περιορισμούς» ενώ υπενθύμισε ότι η Ρωσία «δεν ξεκίνησε» όλο αυτό και «εδώ και πολύ καιρό έχει επιδείξει υπομονή». 

Για ενδεχόμενο πάγωμα των νέων οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες αποφασίστηκαν την Παρασκευή 5η Σεπτεμβρίου εις βάρος της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και υπάρξει κατάπαυση πυρός κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Euractiv με τίτλο «Οι νέες ρωσικές κυρώσεις της ΕΕ μπορεί να παγώσουν αν υπάρξει κατάπαυση πυρός». 

Έχει ήδη συζητηθεί το σενάριο ενδεχόμενης αναβολής εφαρμογής των κυρώσεων έως και μία εβδομάδα προκειμένου να δοθεί χρόνος στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επίλυση της σύγκρουσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο, η ασαφής στάση της Ρωσίας κατέστησε τους Ευρωπαίους πιο ανυπόμονους, σχολιάζει το άρθρο. 

Τα πλήρη και οριστικά κείμενα των νέων μέτρων αναμένεται να δημοσιευτούν αυτήν την εβδομάδα. Έχοντας επίγνωση του ότι μεγάλο μέρος της ΕΕ εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο με το χειμώνα να πλησιάζει, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλίσει ότι η κρατική Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν αποτελεί στόχο των κυρώσεων, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact