ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ρωσία: Τάρανδοι στην υπηρεσία της αστυνομίας

Ορισμένες αρκτικές περιοχές της Ρωσίας είναι προσβάσιμες μόνο με χρήση ταράνδων, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες για να αφήσουν πίσω τους τις δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποιούν ειδικά οχήματα για το χιόνι, τα οποία όμως δυσκολεύονται να ακολουθήσουν.

Για αυτό το λόγο η αστυνομία στην κοινότητα Γιαμάλσκι της δυτικής Σιβηρίας σκοπεύει να επιστρατεύσει ταράνδους για την καταπολέμηση του εγκλήματος στην τούνδρα.

Από τα 163 μικροεγκλήματα που αναφέρθηκαν το περασμένο έτος στο Γιαμάλσκι, όπως βανδαλισμοί, ληστείες και συμπλοκές, τα 127 διαπράχθηκαν από μέλη της ιθαγενούς κοινότητας, τα οποία έχουν πρόσβαση σε ταράνδους.

Σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής, τα μεγάλα θηλαστικά είναι πιο αξιόπιστα από μηχανήματα σε θερμοκρασίες -30 βαθμών Κελσίου και πιο γρήγορα σε σημεία με ιδιαίτερα βαθύ χιόνι.

Οι οπλές των ταράνδων είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένες για τις ειδικές καιρικές συνθήκες της Σιβηρίας.

Το καλοκαίρι, όταν το έδαφος είναι μαλακό, οι οπλές λειτουργούν σαν σφουγγάρια και παρέχουν τριβή, ενώ το χειμώνα το χείλος της οπλής χρησιμοποιείται για να «κόβει» τον πάγο και το χιόνι, αντιμετωπίζοντας την ολισθηρότητα.

Οι τάρανδοι χρησιμοποιούν τις οπλές επίσης για να σκάβουν γύρω από σκληρό χιόνι προς αναζήτηση της προτιμώμενής τους τροφής, τοπικές λειχήνες και βρύα.

Το οπτικό φάσμα των ταράνδων περιλαμβάνει την υπεριώδη ακτινοβολία, γεγονός που τους επιτρέπει να βλέπουν καθαρά υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού και λευκών τοπίων, μιας και το χιόνι αντανακλά έως και το 90 τοις εκατό του υπεριώδους φωτός. Έτσι οι τάρανδοι μπορούν να διακρίνουν διάφορα αντικείμενα σε αντίθεση με τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Τρόμσο της Νορβηγίας τα μάτια των ταράνδων αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις εποχές προκειμένου να εντοπίζουν καλύτερα τα αρπακτικά.

Αν προχωρήσει το πρόγραμμα επιστράτευσης ταράνδων δε θα είναι η πρώτη φορά που ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν ζώα στην υπηρεσία τους.
 
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιεί γαϊδούρια για να περιπολεί συγκεκριμένες ορεινές περιοχές της χώρας, ενώ το Ναυτικό έχει στρατολογήσει δελφίνια για την ανίχνευση υποβρυχίων ναρκών.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact