ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μήνα και 50 μαστιγωμάτων


Για περιύβριση μελών της υπηρεσίας «Προώθησης της Αρετής», διότι είχε αποκαλέσει «ψεύτες» τα μέλη της υπηρεσίας προάσπισης των ηθών της αστυνομίας

Την καταδικαστική απόφαση, με την οποία επιβάλλεται σε μια επιχειρηματία φυλάκιση ενός μήνα και να υποστεί 50 χτυπήματα με μαστίγιο, επικύρωσε δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία, διότι είχε προσβάλει στελέχη της υπηρεσίας προάσπισης των ηθών της σαουδαραβικής αστυνομίας κατά την διάρκεια μιας αντέγκλησης, όπως έγραψε η εφημερίδα αλ Μεδίνα.

Ωστόσο, η ιδιαίτερα σκληρή συμπεριφορά της υπηρεσίας αυτής της αστυνομίας έχει γίνει στόχος επανειλημμένων επικρίσεων στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης στο βασίλειο τα τελευταία χρόνια, καθώς προκαλεί τριβές στις σχέσεις των πολιτών με τον κρατικό μηχανισμό.

Το εφετείο στην Μέκκα επικύρωσε την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου στην Τζέντα, το οποίο είχε κρίνει τη γυναίκα ένοχη για «περιύβριση αρχής», και διότι είχε αποκαλέσει «ψεύτες» τα μέλη της υπηρεσίας προάσπισης των ηθών της αστυνομίας, ανέφερε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μια περίπολος μπήκε στο καφέ που της ανήκει για να διαπιστώσει εάν και κατά πόσον παραβιάζονταν οι κανόνες της δημοσίας αιδούς ή άλλοι νόμοι στο συντηρητικό βασίλειο. Ορισμένοι από τους υπαλλήλους της έτρεξαν να φύγουν διότι παραβίαζαν τους νόμους περί παράτυπης μετανάστευσης.

Η υπηρεσία, η επίσημη ονομασία της οποίας είναι Επιτροπή για την Προώθηση της Αρετής και την Αποτροπή της Έκλυσης των Ηθών, είχε δημιουργηθεί το 1926 με αποστολή την επιτήρηση της δημόσιας συμπεριφοράς στη Σαουδική Αραβία, η οποία ακολουθεί την αυστηρή ουχαμπίτικη σχολή του σουνιτικού ισλάμ.

Περιπολεί τους δρόμους και δημόσιους χώρους όπως τα εμπορικά κέντρα και εγγυάται την επιβολή των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων και του κλεισίματος για 30΄ της ώρας κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής, της εσπερινής προσευχής και κατά τη δύση του ηλίου.

Το 2012, ο Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντάλα είχε καθαιρέσει τον επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας έπειτα από μια σειρά επεισοδίων, όπως την καταγραφή σε βίντεο μελών της να παρενοχλούν οικογένειες σε ένα εμπορικό κέντρο, αλλά και εξαιτίας θανατηφόρων τροχαίων που προκάλεσαν μέλη τους καταδιώκοντας υπόπτους.

Μολαταύτα η υπηρεσία έχει εμπλακεί σε μια σειρά από αμφιλεγόμενα επεισόδια τα τελευταία δύο χρόνια, περιλαμβανομένων κι άλλων θανατηφόρων τροχαίων.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact